Egyebek közt ez is elhangzott abban az előadásban, amit Kirk Borchardt, a kanadai Ardent Mills kutatás-fejlesztési vezető séfje tartott a cirokfogyasztás előnyeiről. A cirokból kiváló gluténmentes táplálék állítható elő, így lisztje kiváló alternatíva lehet a pékségek és más élelmiszergyártók számára.
Borchardt elmondta: miközben a népességnek csak nagyon kis százaléka kényszerül kerülni a glutént a cöliákia miatt, mégis körülbelül a fogyasztók fele választja a gluténmentes termékeket legalább a hét egy részében, így a gluténmentes piac nagy és vonzó.
Többféle színváltozatban ismert, kapható belőle piros, barna, sárga és fehér. A fogyasztók körében utóbbi a legnépszerűbb – forrás: Pixabay
– A világ ötödik legjelentősebb gabonaféléje a cirok, mely számos vonzó tulajdonsággal rendelkezik, kiváló természetesen gluténmentes alternatíva – mondta. – Az Egyesült Államok a legnagyobb globális termelő, a cirok termelése egy Észak-Dakotától Dél-Texasig húzódó övezetben folyik. Többféle színváltozatban ismert, kapható belőle piros, barna, sárga és fehér. A fogyasztók körében utóbbi a legnépszerűbb. Az Ardent Mills, Észak-Amerika legnagyobb malomipari cége egyetlen nebraskai farmról szerzi be a fehér cirkot.
Táplálkozástani szempontból a cirok alacsony zsírtartalmú, jó fehérjeforrás és körülbelül 72%-nyi keményítőt tartalmaz, amely Borchardt szerint segít a végtermék szerkezetének kialakításában. A fenntarthatósága miatt is vonzó, a cirok Afrikából származik és az Egyesült Államokban termesztik kevés öntözéssel, vagy öntözés nélkül.
A fehér cirok semleges ízű és magas a vízfelvevő képessége, ami segít a textúra kialakításában. A lehetséges végtermékek közé tartoznak a torták, muffinok, fánkok, kekszek, ropogtatnivalók és snack puffancsok. De egész magként, sütve, puffasztva, pattogtatva vagy extrudálva is használható.
Forrás: world-grain.com