Matthew Lambert táplálkozási szakértő, a Rákkutatási Világalap egészségügyi információs és promóciós menedzsere azt nyilatkozta: jó lenne, ha az emberek kevesebb ultrafeldolgozott, magas telített zsír-, cukor- és sótartalmú ételt fogyasztanának.
A rák a fiatalokat, különösen a nőket és a 30-as éveikben járó felnőtteket sújtja súlyosan. Dr. Coral Olazagasti, a Miami Egyetem rákközpontjának onkológiai adjunktusa ennek kapcsán a New York Postnak azt mondta: ez mindannyiuk számára riasztó volt.
"A múltban azt hittük, hogy a rák az idősek betegsége. De az utóbbi években azt a tendenciát látjuk, hogy az embereknél egyre korábban diagnosztizálják a rákot" – magyarázta. Ugyanakkor hangsúlyozta: a rákos megbetegedésekért nem csak egy tényező felel, azonban az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a feldolgozott húsok jelentősen hozzájárulnak a kór kialakulásához.
A szakemberek többsége a rossz táplálkozást, például a "sült ételeket, a vörös húsokat és a cukros italokat" okolja a nyugtalanító tendenciáért – forrás: Pixabay
Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság előtt Charles Swanton professzor, az Egyesült Királyság Rákkutató intézetének onkológusa és vezető klinikusa tavaly azt mondta: a kutatások kimutatták, hogy a korai bélrákot néha éppen a bélben lévő baktériumok „indíthatják el", amelyek gyakrabban fordulnak elő azoknál, akiknek az étrendje kevés rostot és sok cukrot tartalmaz.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak a csomagolt termékek, italok, gabonafélék és fogyasztásra kész termékek, amelyek színezéket, emulgeálószereket, aromákat és egyéb adalékanyagokat tartalmaznak. Ezek jellemzően magas cukor-, telített zsír- és sótartalmúak, és nélkülözik a vitaminokat és rostokat.
Ezért ezeket csak alkalmanként és kis mennyiségben szabadna fogyasztani.
Eközben az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége a feldolgozott húst az "emberre nézve rákkeltőnek" minősítette, megjegyezve, hogy "a járványügyi tanulmányok alapján elegendő bizonyíték van arra, hogy a feldolgozott hús fogyasztása vastagbélrákot okoz". A szakértők úgy vélik, hogy a megnövekedett rákkockázatot a húsban található nitrátok okozhatják, amelyek a szervezetben lévő vegyületekkel egyesülve károsítják a sejteket.
Egy 2015-ös kutatás szerint azok, akik minden nap vörös és feldolgozott húst esznek, 40%-kal nagyobb eséllyel kapnak bélrákot, mint azok, akik hetente egyszer vagy ritkábban fogyasztanak ilyet.
"A nitrát- vagy nitrittartósítószereket tartalmazó élelmiszerek, a füstölt vagy szenesített ételek és a vörös húsok fogyasztása egyértelmű összefüggést mutat a rák kockázatával" – írta Dr. Nicholas DeVito, a Duke Egyetem Orvosi Központjának orvosi onkológia adjunktusa, aki azt is elmondta, hogy a legtöbb új páciense 45 év alatti. Ő is a rossz táplálkozást, például a "sült ételeket, a vörös húsokat és a cukros italokat" okolja ezért a nyugtalanító tendenciáért.
Forrás: naphire.hu