A halban, rizsben és a tenger gyümölcseiben előforduló arzéntartalom veszélyeire hívja fel a figyelmet közleményében az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság.
Az élelmiszerekben előforduló kisméretű szerves arzénmódosulatok emberi egészségre gyakorolt hatásait vizsgálva a hatóság arra jutott, hogy bizonyos szerves arzénvegyületek egészségügyi kockázatot jelenthetnek.
Az arzén szerves és szervetlen vegyületek formájában egyaránt előfordul. A szervetlen arzénvegyületekről – melyeket elsősorban rizs, illetve rizsalapú termékek formájában fogyasztunk – régóta lehet tudni, hogy káros hatásúak, bőrelváltozásokat, daganatokat okozhatnak, eddig azonban a szerves arzénra kevesebb figyelem irányult, mivel úgy vélték, hogy az nem annyira mérgező.
Az arzén szerves formái olyan vegyületek, amelyek szén-arzén kötéseket tartalmaznak. Ilyenek például a metilált arzénvegyületek, az arzenobetain, az arzenolipidek és az arzenocukrok, melyek elsősorban a tenger gyümölcseiben találhatók meg.
Az Európai Bizottság kérésére az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság idén frissítette a szervetlen arzén egészségre gyakorolt hatásának 2009. évi kockázatértékelését.
Az állatokon végzett kísérletek most közzétett eredményei szerint még az anyatejben is kimutathatók maradnak egyes szerves arzén vegyületek.
A halban, rizsben és a tenger gyümölcseiben előforduló arzéntartalom veszélyeire hívja fel a figyelmet az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság – fotó: Shutterstock
A laboratóriumi állatokon végzett ismételt kísérletekből származó adatok a vizsgálat eredményei szerint azt mutatják, hogy egyes arzénvegyületek káros hatással vannak a gyomor-bélrendszerre, a vesére, a pajzsmirigyre és a májra, mások pedig károsíthatják a húgyhólyagot és a vesét is. Amikor vemhes egereket egy szerves arzénvegyület – MMA(III) – hatásának tettek ki, daganatokat észleltek a hím utódoknál a májban, a tüdőben és a mellékvesékben, a nőstény utódoknál pedig a méhben és a petefészkekben. A teljes vizsgálat ITT érhető el.
Bizonyos szerves arzénvegyületek tehát egészségügyi kockázatot jelenthetnek, különösen nagyfogyasztóknál és kisgyermekek esetében. Ezek a vegyületek elsősorban halban, rizsben, illetve a tenger gyümölcseiben találhatók meg.
Forrás: divany.hu