Több mint a kétszeresére növelheti a vérrögképződés kockázatát az eritrit nevű kalóriamentes édesítőszer az egészséges emberek esetében is a Cleveland Clinic Szív- és Érrendszeri Központjának kutatói szerint.
Húsz egészséges embert arra kértek, hogy éjszakánként koplaljanak annak érdekében, hogy reggel vért tudjanak venni tőlük. Ezután a résztvevők fele 30 gramm eritritet tartalmazó italt kapott, a csoport másik fele pedig ugyanennyi cukrot magában foglaló folyadékot. 30 perc múltán ismét vért vettek tőlük.
Az eritrit esetében a vérlemezke-aktivitás nagyon meglepte a kutatókat, ugyanis fokozódott a véralvadás mértéke, azaz a vérrögök kialakulásának esélye. Egy ilyen vérrög akár a véráramlást is elzárhatja. Az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology tudományos folyóiratban közölt tanulmány vezető szerzője, Stanley Hazen már egy 2023-as publikációban is hasonló megállapításokra jutott.
Akkor is az eritrit volt a vizsgálatok fókuszában, és úgy találták, hogy ezerszeresére nőtt a vérben az édesítő szintje, ami a következő 2–3 napban a küszöbérték felé növelte a vérrögképződés kialakulásának kockázatát. Az is kiderült, hogy a legmagasabb eritritszinttel rendelkező alanyoknál kétszer nagyobb valószínűséggel következett be szívroham vagy stroke.
Az új tanulmány eredményeinek tükrében Hazel hangsúlyozta: a hagyományos cukor nem befolyásolta a véralvadást, az eritrit azonban igen.
A publikációt azonban a Calorie Control Council nevű iparági szervezet élesen bírálta, mondván, "a fogyasztóknak óvatosan kell kezelniük ezeket a megállapításokat, ugyanis a korlátozott számú, 10 alany túlzóan sok eritritet kapott, ami majdnem négyszerese annak, amit az Egyesült Államokban egy ital maximálisan tartalmazhat". Stanley Hazen szerint viszont a 30 gramm megegyezik azzal, amit általában egy cukormentes üdítőital, jégkrém vagy muffin tartalmaz, ráadásul az emberek ezekből gyakran többet fogyasztanak egy adagnál.
A vizsgálatból az derült ki, hogy a hagyományos cukor nem befolyásolja a véralvadást, az eritrit azonban igen – fotó: Shutterstock
A szerzők kiemelik: a vizsgálatokat egészséges embereken végezték, akiknek semmilyen krónikus betegségük nem volt. A kulcs valóban a bevitt mennyiség lehet, ám a kutatók úgy vélik, a kis mennyiségben, alkalmilag fogyasztott, normál cukorral édesített édességek előnyösebbek lehetnek, mint az eritrittel édesített változatok. Különösen igaz ez azokra, akiknél eleve magasabb valamilyen okból a szívroham vagy a stroke kockázata.
Forrás: hvg.hu