A Massachusettsi Műszaki Egyetem mérnökei olyan rendszert építettek, amely valamelyest már képes utánozni az emberi kéz finom mozdulatait.
Az embereket segítő robotok fejlesztésének egyik sarkalatos pontja, hogy a gépek mennyire képesek a finommotorikát igénylő feladatokat elvégezni. Pl. egy tojás feltörése, egy üvegpohár elmosása vagy egy alma megpucolása egy robot számára egyáltalán nem könnyű feladat. E téren tettek egy nagy lépést most a Massachusettsi Műszaki Egyetem mérnökei: olyan robotkart fejlesztettek ki, amely könnyen elvégez bizonyos konyhai feladatokat, például a zöldségek megpucolását.
Az erről készült alábbi videóban azt látni, amint a robot egyik kezében egy tököt tart, míg a másikkal pucolja azt.
Az emberek úgy pucolják meg a zöldségeket, hogy az egyik kezükben megfogják azt, a másik kezükkel pedig a hámozót használják. Amikor egy résszel végeztek, úgy forgatják meg a zöldséget, hogy közben nem teszik le, és nem rakják át a másik kezükbe. A forgatás és a hámozás sorozata addig folytatódik, amíg a burgonya teljes héját el nem távolítják. Ezt a folyamatot az ember úgy képes elvégezni, hogy nem kell gondolkodnia a mozdulaton, a robotnak azonban mindez komoly erőfeszítésébe telik.
A kutatók egy Franka robotkarra szereltek érzékelőket, hogy tudják, mikor fogják a zöldséget, a folyamatot pedig megerősítő tanulás révén tanították be neki. A rendszer nem használ kamerákat, ezért előfordulhat, hogy leejt egy zöldséget.
Amint a videóban látszik, a gyorsaság és hatékonyság terén is van még tennivaló, de a mérnökök megtették az első lépést egy, az emberhez hasonlóan működő robotkar létrehozása felé.
Forrás: hvg.hu
Indexkép: Youtube-videó