Sok az alma, vagy egyszerűen valamilyen különlegességgel szeretnéd meglepni magad, vagy a családod? Az almabor elkészítése igazán egyszerű, ráadásul az almán kívül csupán vízre és cukorra van szükséged hozzá. De ha nem szereted a bort, akkor is vannak még ötleteink, hogy milyen változatos módon tudod feldolgozni az almát.
Készíts egyszerűen almabort
Az almaborhoz csupán 1 kg almára, 1 kg cukorra és 5 liter vízre van szükséged. Ezeket a mennyiségeket kell felszoroznod, ha több almabort szeretnél.
Először is, alaposan mosd meg az almát, és vágd ki belőle a hibás részeket. Ezután reszeld le, majd oldd fel a cukrot a vízben, és a reszelt almával együtt öntsd bele egy nagy befőttesüvegbe.
Az üveget lazán takard le, majd érleld még 10 napig az egészet szobahőmérsékleten, azután pedig szűrd le. A leszűrt levet érleld még 3-4 hétig, amíg teljesen le nem tisztul, majd fejtsd le, töltsd üvegekbe és dugaszold le. A zárt üvegeket 20 percre tedd 70 Celsius-fokos vízfürdőbe, így az almabor legalább 2 évig el fog állni.
Ezeket a finomságokat is próbáld ki az almából
Az alma nyersen is nagyon finom, de számtalan módon fel lehet használni. Adunk pár ötletet, de a sor a végtelenségig folytatható.
1. Ha már úgyis reszeltél almát az almaborhoz, ezt se hagyd ki
Gyerekkoromban amikor náthás voltam, a nagymamám csodálatos reszelt almát készített nekem. A héjával együtt lereszelt almára egy citrom levét facsarta, és hogy ne legyen túl savanyú, szórt rá egy kis kristálycukrot. Még most is érzem azt a semmivel sem összehasonlítható, varázslatos ízt. Egészen biztos, hogy Mama reszelt almáját életem végéig meg fogom őrizni az emlékezetemben és a szívemben. De ha a kamrában is meg szeretnénk őrizni, arra is van mód.
Az almabor igazán finom, és könnyű elkészíteni. Fotó: Shutterstock
Mosd meg jó alaposan az almát, és távolítsd el a sérült részeket. Ezután reszeld le, de nem szükséges meghámozni. Főzz ki befőttes üvegeket, majd töltsd beléjük a lereszelt almát, a tetejére öntve a reszelés során keletkezett levet. Adj mindegyik üveghez egy evőkanálnyi citromlevet, majd tedd a lezárt üvegeket dunsztba, a forrástól számított 20 percen keresztül. Hagyd a dunsztolásra használt edényben kihűlni az üvegeket és már mehetnek is a kamrába.
2. Se nem dzsem, se nem lekvár, hanem zselé
A könnyű és finom almazselé remek kiegészítője lehet a reggeliknek. Kell hozzá 2 közepes alma, másfél csésze almalé, 2 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipetnyi fahéj, egy kevés citromlé és két evőkanál keményítő. Az almákat meg kell hámozni, lereszelni, és közben folyamatosan citromlével locsolni, hogy nehogy megbarnuljanak. Egy edénybe öntsd az almalevet, add hozzá a reszelt almát, a fahéjat és a cukrot. Folyamatos kevergetés mellett főzd, míg el nem kezd sűrűsödni. A keményítőt simára kell keverni pár kanál vízzel, és hozzáadni a forrásban lévő almához. Egy kicsit hagyd, hogy rottyanjon, majd hagyd abba a főzést, és poharakba téve, hidegen tálald az almazselét.
3. Így tárold a kamrában az almát
Az almát a kamrában vagy a pincében, de mindenképpen fűtetlen, de fagymentes helyiségben kell tárolni. Ügyeljünk rá, hogy mindig egy rétegbe kirakva tároljuk az almát úgy, hogy a gyümölcsök ne érjenek egymáshoz. Csak egészséges gyümölcsöt tároljunk, és hetente nézzük át, hogy ki tudjuk venni és fel tudjuk használni azt, ami romlásnak indult, nehogy elrontsa a többi almát is.
Enyhe időben nem árt, ha ki is szellőztetjük a helyiséget, de csakis addig, amíg fagypont alá nem csökken a hőmérséklet. Ha az alma ráncosodik, akkor tegyünk egy nagy tálba vizet, hogy növeljük egy kissé a helyiség páratartalmát. Ha nincs olyan helyiség, ahol az almát tárolhatnánk, addig, amíg megjelennek az első fagyok, erkélyen is eláll rekeszekben, letakarva.
4. Az almalé egész télen feltölt energiával
Almalevet is készíthetsz az almából. Erre inkább a nagyobb méretű, lédúsabb alma a legmegfelelőbb. A megmosott almát daráld meg, majd hagyd 2-3 órán át pihenni. Ezután préseld ki, szűrd le és csírátlanítsd. Hűtőben tárold, de ne várj vele sokáig!
5. Aszalva is jó az alma
Az aszalt alma igazán kiváló csemege. Ha van aszaló otthon, akkor nagyon egyszerűen el tudjuk végezni a feladatot, de ha nincs, akkor sem kell és nem is szabad lemondanunk az aszalt alma adta élvezetekről. A konyhai tűzhely sütőjében pár óra alatt meg tudjuk aszalni, de ügyeljünk rá, hogy a sütő ajtaját ne csukjuk be teljesen, mert akkor nem jár a levegő.
6. Készíthetsz almaecetet is
Ehhez szükség lesz 1 kg almára, mindegy, hogy melyik fajtából. Kelleni fog hozzá még 20 dkg méz, 2 gramm élesztő és 4 dkg száraz, valódi barna kenyér. Mosd meg az almát, vágd ki a magházát és reszeld le. Tegyél 1 liter vizet és 8 dkg almareszeléket egy nagy edénybe. Keverd hozzá az élesztőt, a mézet és az összetört száraz kenyeret. Érleld az egészet szobahőmérsékleten 10 napig, anélkül, hogy lefednéd. Érdemes hálót tenni a tetejére, hogy ne kerüljenek bele bogarak. Ezután szűrd át és adj hozzá 10 dkg mézet. Tedd üvegekbe, zárd le és másfél hónapig érleld. Csak akkor töltsd át másik edénybe, ha ez zavarossá válik. Tárold hűvös helyen és használd, amíg el nem fogy.
7. Az alma héját se dobd ki
Az alma mellett a héja is nagyon egészséges. Akár önmagában is elrágcsálhatjuk, hiszen igazán finom, és tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. De próbáljuk ki úgy is, hogy az almahéjat átforgatjuk egy kis fahéjas-cukros olvasztott vajban, majd sütőpapírral bélelt tepsire terítjük és közepes hőmérsékleten, 15-20 percen át sütjük. Rögtön kész is a házi almachips.
De akár a kulacsunkba is tehetünk pár almahéjat. Öntsük fel vízzel, és rögtön kész a finom, almás hűsítő. Vagy akár még teát is főzhetünk belőle. Ehhez a lehámozott almahéjat tegyük egy bögrébe, dobjunk mellé egy fahéjrudat vagy 1-2 szem szegfűszeget és forrázzuk le vízzel. Miután kiázott, ízesítsük mézzel.
De akár mehet a megpucolt alma a sütibe, a héját pedig vékony csíkokra vágva belekeverhetjük a salátába. Az almahéj azonban nem csak enni és inni tökéletes, hanem még természetes tisztítószerként is bevethető. Az almában található savak segítenek feloldani a makacsabb szennyeződéseket is, ezért az odaégett ételt is könnyedén el tudjuk tüntetni a serpenyőből a segítségével. Ehhez töltsünk az edénybe vizet, tegyük bele az almahéjakat, és 30 percig alacsony lángon melegítsük az edényt. Hamarosan feljön a leégett szennyeződés és könnyedén tisztítható az edény.
Ezért egyél sok almát
1. Az almának magas rosttartalma mellett vitamintartalma is jelentős. A-, B- és C-vitaminban gazdag, de folsav-, kalcium-, magnézium-, kálium- és kéntartalma is jelentős.
2. Az almában lévő vízoldékony rostanyag, a pektin, rengeteg jótékony hatással bír a szervezetre nézve. Kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a székrekedést, a koleszterinszintet. Az alma magas káliumszintje pedig a vérnyomást csökkenti. Mivel nyáltermelő hatása van, segít csökkenteni a fogszuvasodást.
3. Az alma gyümölcssav tartalma jó hatással van a májra és a belekre. Méregtelenítő hatása segít a vese megóvásában, és a vese- és a húgysavkő kialakulásának csökkentésében.
4. A pár napos almakúra nem csupán a fogyást segíti, de kitűnő méregtelenítő is.
5. Az alma héja is nagyon egészséges. Mivel rostban gazdag, ami hosszú időre eltelít, így nem érzünk éhséget, ha elfogyasztjuk. Ráadásul a rostok hozzájárulnak a máj egészségének megőrzéséhez is, segítenek a csontok védelmében, sőt, a cukorbetegek számára is előnyösek, hiszen segítik az emésztést.
Az almahéj kvercetint tartalmaz, ami egy erős gyulladáscsökkentő vegyület, és a tüdőt és a szívet is megvédi. Kutatások igazolják, hogy az alma héjában lévő polifenolok csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, és növelik az érrendszer rugalmasságát, ami elengedhetetlen a szív egészsége érdekében. Az almahéj számos antioxidánst is tartalmaz, ezért fontos eszköz a kezünkben a rákmegelőzés szempontjából.
Ne aggódj, ha túl sok az alma. Készíts belőle bort. Fotó: Shutterstock
Mivel az almahéj magas rosttartalma miatt hosszabb ideig eltelít, megakadályozza a túlevést így csökken a kalóriafogyasztás és a testsúly is. Emellett az alma héjában lévő polifenolok gátolják a glükóz és a zsír felszívódását, ami szintén súlycsökkenést eredményez.
Az A-, C- és K-vitamin mellett az alma héjában olyan esszenciális ásványi anyagok is megtalálhatók, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, melyek hozzájárulnak a szív, az idegek, az agy, a bőr és a csontok egészségéhez. Az alma héja kiváló bőrradírként is. Arctisztítás után dörzsöljük át vele a bőrünket, úgy, hogy a gyümölcshús felőli része érjen az arcunkhoz. Az almában lévő savak gyengéden megtisztítják a bőrt, eltávolítják a szennyeződéseket és az elhalt hámrétegeket, sőt, még a keringést is serkentik. Az almával történő bőrradírozás után mindenképp mossuk le alaposan, és hidratáljuk is a bőrünket.
De az alma héja és a magháza is nagyon hasznos, hiszen ha felfőzzük őket, mintha lekvárt készítenénk, majd leszűrjük, magas pektintartalmú főzetet kapunk, amit felhasználhatunk például gyümölcslekvárok sűrítésére. Ha pedig végképp nem tudunk vagy akarunk mit kezdeni az alma héjával, tegyük a komposztba.
Legyen saját almafád
Ha van kertünk, akkor legalább egy almafa kapjon benne helyet. Nem csupán azért, mert a kert ékessége lesz, hanem a bőséges és finom termés miatt is.
1. Az almafa kedveli a napos, világos helyeket, ezért ilyen helyet válasszunk neki a kertben. Arra is ügyeljünk, hogy amikor eléri teljes méretét, ne legyen zavaró, így ne ültessük a kerítés közelébe, de a ház ablakai elől se takarja el a fényt, és gondoljunk a lehulló gyümölcsökre is, így érdemes ezeket a szempontokat figyelembe véve kiválasztani a számára és számunkra legideálisabb helyet.
2. Az almafa nem igényes a talajra, de legjobban a jó víz- és levegőgazdálkodású, tápanyagban gazdag, semleges vagy enyhén savanyú kémhatású talajt kedveli.
3. Almafát konténeres és szabadgyökerű kiszerelésben is vásárolhatunk. Az ideális ültetési idő ősszel és kora tavasszal van. Az ültető gödör legyen kétszerese az almafa gyökérméretének. Ha a talaj fertőzött, alkalmazzunk talajfertőtlenítő szert. A gödör aljába tegyünk egy réteg szerves trágyát, majd tegyünk rá egy réteg földet, hogy ne érintkezzen közvetlenül az almafa gyökereivel.
4. Az almafacsemetét egyenesen állítsuk a gödörbe úgy, hogy a szemzési hely mindig kerüljön a földfelszín fölé. A tömörítés után alaposan öntözzük meg az almafacsemetét. De ne csak ekkor figyeljünk oda a folyadékpótlásra. Rendszeresen öntözzük az almafát.
Hullik az alma? Ez lehet az oka
Ne álljunk értetlenül, amikor az alma hullik éretlenül. Amikor azt látjuk, hogy az alma éretlenül hullik le a fáról, akkor az első dolog, amit tennünk kell, hogy kiderítjük, mi lehet az oka. Főleg, mert hogy van olyan ok, ami teljességgel természetes, így nem kell aggódnunk miatta.
1. Ha nem ritkítottuk meg az almafán a termést, akkor a korai gyümölcshullás oka a természetes gyümölcsritkulás. A túl sok almával ugyanis nem bír el a gyümölcsfa. Ilyenkor az almák kisebbek, ízetlenebbek lehetnek, a nagy súly alatt pedig még az is előfordulhat, hogy letörik az almafa ága.
2. Fontos még a nitrogén pótlása is, hiszen akár a nitrogénhiány is okozhatja az idő előtti gyümölcshullást. Ezt komplex műtrágyával lehet orvosolni, azonban a mennyiséget nagyon vegyük komolyan, mert a túladagolás is gyümölcsvesztéshez vezethet.
3. Az öntözés nagyon sok esetben csak a veteményesre és a virágoskertre terjed ki, pedig a gyümölcsfáinknak is óriási szüksége van a folyadék utánpótlására. Gondoljunk csak bele, mekkora mennyiségre lenne szükségük ahhoz, hogy a hatalmas koronájukat és a rengeteg, rajtuk termő gyümölcsöt el tudják látni folyadékkal. Kiváló segítséget nyújthat az öntözőzsák használata, mely nagy mennyiségű vízzel látja el a fát.
4. Sajnos gyakran betegség vagy kártevő húzódik meg a gyümölcshullás mögött. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg az almafa megfelelő időben történő permetezéséről sem. Arra azonban nagyon ügyeljünk, hogy pontosan kövessük a csomagolásán feltüntetett utasításokat és soha ne permetezzünk például a beporzás idején.
5. Az almafa gyümölcshullását okozhatja az is, ha a virágzás ideje alatt nem megfelelő volt a beporzás, így érdemes a fa közelébe csalogatni a beporzást végző rovarokat. Ültessünk az almafa közelébe olyan növényeket, amelyek odavonzzák a beporzókat, és ne használjunk rovarirtó szereket az almafa körül. Az sem árt, ha két hétnél gyakrabban nem vágjuk a füvet, mert úgy is sok hasznos rovar fogja felkeresni a kertünket.
Az almát tehát számtalan módon fogyaszthatjuk, de ha eddig nem tettük, adjunk neki esélyt bor formájában is.