Egy átlagember nemigen gondolná, hogy Európában a gyümölcsök közül a legnagyobb felületen a mandulát termesztik (881.000 ha), és nem ismeri a mandulafogyasztás minden előnyét – írja a freshplaza.de.
Az USA a globális termés 78 százalékát adja – fotó: pixabay.com
Ennek a közkedvelt gyümölcsnek az európai ültetvényei az Ibériai félszigetre koncentrálódnak, azok mintegy 81 százaléka Spanyolországban, további jelentős része pedig Portugáliában található.
Ez a nagy fokú koncentráció a kiterjedt öntözött ültetvényeknek köszönhető, amelyeknek termése az öntözés nélküliekhez képest akár hétszer nagyobb lehet. A világ legnagyobb mandulatermelője egyébként az USA, amely a globális termés 78 százalékát adja.
Az utóbbi évben a mandula népszerűsége Európa-szerte folyamatosan növekszik, mivel a gyümölcs ásványi anyagokban és telítetlen zsírsavakban gazdag, és egyéb kedvező étrendi hatásokkal is rendelkezik, amelyek bizonyos betegségek megelőzésében is szerepet játszhatnak.
A mandula magas tápértéke és kedvező étrendi hatása többek között a magas ásványi-anyag és vitamintartalmának, illetve értékes zsírsavainak köszönhető.
Ezen túlmenően a gyümölcs tartós fogyasztása – a benne lévő antioxidáns vegyületek révén – erősíti az immunrendszert, és élénkíti az idegrendszer működését, valamint az anyagcserét.
A fenti kedvező hatások kihasználása érdekében Spanyolországban – állami támogatással – jelentős kiterjedésű új ültetvények telepítését kezdték el, amelynek célja a gyümölcs további népszerűsítése és szélesebb körű elterjesztése.