A csokoládéfogyasztók millióit világszerte kétségbe ejtette a hír, miszerint a globális kakaótermés az utóbbi években drasztikusan zsugorodik, főleg a klímaváltozás, valamint a legnagyobb termőhelyeken gyorsan terjedő betegségek miatt.
Az igazi kakaófát (Theobroma cacao) élőhelyének erőteljes beszűkülése fenyegeti, nemzetközi kutatók azonban a kakaó vadon növő közeli rokonai között felfedeztek három olyan növényt, amelyek képesek ellenállni a fokozódó szárazságnak és hőségnek, ugyanakkor – néhány Theobroma családon kívüli fajjal együtt – bevonhatók a csokoládékészítmények előállításába.
Egy új felfedezés szerint a kakaónövény vadon növő rokonai bevonhatók a csokoládétermelésbe – Fotó: Shutterstock
A többek között az írországi College Cork Egyetem és a Sao Paolói és a New Yorki Egyetem kutatóinak közreműködésével elért felfedezés utat nyithat a csokoládégyártás megújulásához, és milliók kedvelt édesipari termékét mentheti meg.
Az elméleti alapot már sikerült megteremteni, ezek a rokonnövények valóban bevonhatók a csokoládétermelésbe, ehhez azonban a kiválasztott fajok hosszadalmas tanulmányozására és tesztelésére, valamint új ültetvények létesítése van szükség, ami szintén több évet vesz igénybe.
Ezt követően több évig ápolni kell az ültetvényeket, míg azok termőre fordulnak. Jelenleg nincs biztosíték arra, hogy az új fákat nem támadják meg a rettegett betegségek. Ráadásul egy fiatal fa, az első években csupán 500 gramm csokoládé előállításához elegendő kakaót képes teremni.
Forrás: ucc.ie