Amellett, hogy a sütőtök nagyon finom és igen sokoldalúan elkészíthető, számos pozitív élettani hatása is van, amiért érdemes belőle minél többet fogyasztani.
A sütőtök tele van vitaminokkal, például A-, C-, E-, B2-vitaminnal, emellett tartalmaz magnéziumot, vasat, a kalóriatartalma pedig viszonylag alacsony.
Egy csésze (245 gramm) főtt sütőtök tartalmaz:
Kalória: 49
Zsír: 0,2 gramm
Fehérje: 2 gramm
Szénhidrát: 12 gramm
Rost: 3 gramm
A sütőtök fogyasztásának egészségügyi előnyei
• A sütőtökben olyan anitoxidánsok találhatók, mint az alfa-karotin vagy a béta-karotin, amelyek semlegesíthetik a sejteket károsító szabad gyököket. Magas antioxidánstartalma miatt segít csökkenteni a rákbetegségek kialakulásának kockázatát is.
• A béta-karotin, amely nagy mennyiségben megtalálható a sütőtökben, az A-vitamin provitaminja. Ez az anyag az, amiből a szervezet a májban A-vitamint képes előállítani. Az A-vitamin szemünk védelmének legfontosabb vitaminja. Az A-vitaminon kívül van a sütőtökben lutein is, ami szintén védi a szemet.
• A sütőtöknek viszonylag alacsony a kalóriatartalma: egy csésze főtt sütőtök 49 kalóriát tartalmaz, a 94%-a pedig víz, ezért többet ehetünk belőle, mint más szénhidrátforrásokból, például rizsből vagy burgonyából. Kiváló rostforrás, ezáltal jobban eltelít, csökkenti az éhségérzetet.
• A sütőtök egyes tápanyagai, magas kálium-, C-vitamin- és rosttartalma javíthatják a szív egészségét. A sütőtök magas antioxidánstartalma védi az érrendszert is, ezzel is csökkentve a szívbetegségek kockázatát.
A sütőtök tele van vitaminokkal – fotó: Shutterstock
A sütőtök felhasználási módjai és fagyasztása
Bár általában sütve vagy krémlevesként fogyasztjuk, számos elkészítési módja ismert, ráadásul sósan és édesen egyaránt elkészíthető. Néhány ötlet a teljesség igénye nélkül: sütőtökös muffin, rétes, sütőtökszószos tészta, fokhagymás sütőtök, sütőtökös zsemle, pogácsa, rizottó, palacsinta... – látható tehát, hogy milyen változatos módon elkészíthető zöldségféle, ami számtalan lehetőséget rejt magában.
Ha a meghámozott és feldarabolt tökbelet adagonként mélyhűtőtasakba vagy műanyag dobozba csomagoljuk, a sütőtök kiválóan fagyasztható. Pürésítve is lefagyaszthatod: a kisebb darabokra vágott vagy felkockázott tökbelet szórd egy 2-3 cm magasan vízzel töltött edénybe, és párold puhára kb. 20 perc alatt. Turmixold össze botmixerrel, hagyd kihűlni, majd bedobozolva és dátummal ellátva tedd a mélyhűtőbe.
Akár feldarabolva, akár pürésítve fagyasztod le, a sütőtök 3-4 hónapig eláll a mélyhűtőben. A feldaraboltat kiolvasztás nélkül elkezdheted sütni. A pürét is csak addig pihentesd szobahőmérsékleten, amíg magától az edénybe csusszan a csomagolásából.
Forrás: mindmegette.hu