A pezsgőnek az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik válságterméknek, vagy válságálló italnak a szakemberek, mivel akkor indult el egy komoly érdeklődés iránta. A közgazdasági gyakorlat elvileg úgy tartja, hogy válságos időszakban a magasabb hozzáadott értékű termékek fogyasztása csökken – írja a novenyvedoszer.hu.

pezsgő

A pezsgő esetében a borimportőrök 2008-ban és a következő évben, az addig jó eredményeket felmutató champagne-i pezsgő értékesítésének bezuhanásától tartva elkezdtek alternatív pezsgőket keresni, és rátaláltak két termékre: az egyik a spanyolországi cava, a másik az olaszországi prosecco.

Az értékesítők ezeket az olcsóbb pezsgőket felvették a portfóliójukba, amit a fogyasztók jól fogadtak. A boltokban olyan új vásárlók is megjelentek, akik korábban csak nagyon ritkán fogyasztottak pezsgőt. Innen indult el egy erőteljes fogyasztásnövekedés, ami magával húzta a féltett húzónevet, a champagne-i pezsgőt is. Kis idő múlva a prosecco és cava fogyasztók elkezdtek szintet lépni és több pénzt fordítottak a pezsgőre, mint korábban.

Ez a folyamat szerencsére nem állt meg és napjainkban már nincs olyan borkedvelő ország, ahol  ne növekedne folyamatosan a pezsgő fogyasztása. A pezsgő rajongói részéről ez a nyitottság nem ért véget – azóta is az új lehetőségeket és különlegességeket keresik.

Ebben kaphat nagy szerepet a hazai tokaji pezsgő is, amely minőségében képes azokra a beltartalmi értékekre, amelyeket a vásárlók örömmel fogadnak.

A Bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet birtokigazgatója, Kalocsai László a tokaji pezsgő különleges összetételére utalva elmondta:

A furmint kifejezetten alkalmas arra, hogy egy új arcát mutassa meg a pezsgőben, hiszen egy kései szüretelésű fajta, ezért egy bizonyos érettségi szinten olyan savszerkezetet biztosít, amelyből kiváló pezsgő születhet. A hárslevelű is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de talán kevésbé intenzív, mint a furmint, viszont pezsgők házasításához kifejezetten alkalmas. Ezzel bemutatható a furmint három arca: lehet belőle készíteni pezsgőt, száraz bort, de mindenekelőtt aszút.

Kalocsai László szerint a hazai piac továbbra is intenzív növekedési szakaszban van, mivel egyre többen gondolkodnak azon, hogy nem csak a tankpezsgőt szeretnének fogyasztani, hanem megpróbálkoznak a champagne-i palack érlelési technológiával készült pezsgővel is.

A tokaji pezsgőnek komoly konkurenciája az előbb említett két pezsgőfajta, viszont ha abból indulunk ki, hogy a pezsgőfogyasztás sehol sem csökkent, akkor ez egy nagy lehetőség a nemzetközi piacokon. Érdemes kipróbálni a különlegességeket amellett, hogy a pezsgőkészítés alapjai azok a szőlőfajták, amelyeket a nagy hírű pezsgő előállítók használnak, ezek pedig a chardonnay és a pinot noire. Ezeknek a termesztése nem engedélyezett Tokajban, ezért a Dereszla Pincészet nem is használja a fajtákat, hanem a borvidékre jellemzőkből készíti majd a pezsgőt, tehát a hárslevelűből és a furmintból. A balatoni borászatban azonban nagyobb a mozgástér, ugyanis a hagyományos pinot noire mellett kékfrankos is kerül a házasított pezsgőbe

– összegezte Kalocsai László.