Az uborka gyulladáscsökkentő, védi a csontjainkat, jót tesz az emésztésnek, és még számos kedvező élettani hatással bír.
Az uborkafogyasztás egészségügyi előnyei
Az uborka rengeteg folyadékot tartalmaz, így hidratál, C-vitamin-tartalma pedig hozzájárul a napi ajánlott bevitel kielégítéséhez. Jelentős forrása a B-vitaminnak, valamint a csonterősítéshez szükséges K-vitaminnak is. Ennek a vitaminnak a véralvadásnál is jelentős szerepe van.
Magas rost- és antioxidánstartalma is fontos az egészség megőrzése szempontjából, rendszeres fogyasztásával a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata is csökkenthető. A nyers uborkasaláta támogatja az emésztést, illetve a megfelelő vércukorszintet is.
Emellett az uborka kitűnően méregtelenít, segít vesekő esetén, és megtisztítja a szervezetet a nemkívánatos anyagoktól.
Az uborka magas rost- és antioxidánstartalma fontos az egészség megőrzése szempontjából – fotó: Shutterstock
Az uborka szerepe a bőrápolásban
Az uborka nemcsak az élelmiszeripar számára fontos; jótékony tulajdonságai számos kozmetikumban is érvényesülnek.
Egy lereszelt uborka összekeverve egy evőkanál joghurttal kiválóan eltávolítja az elhalt hámsejteket, optimalizálja a faggyútermelődést, összehúzza a pórusokat, hidratáltabbá, feszesebbé teszi a bőrt, és csökkenti a gyulladást. 15-20 percig hagyjuk a bőrünkön.
Irritált bőr esetén ehhez a pakoláshoz joghurt helyett tejfölt is használhatunk, de napégés esetén inkább kerüljük. Csípések után kialakuló duzzanatok kezelésére is kiváló: dörzsöljük be a zöldség puha húsával az érintett bőrterületet ahhoz, hogy csillapodjon az irritáció.
Ha pedig csupán frissebb, szebb bőrre vágyunk, akkor tejszínbe vagy tejbe keverjünk uborkalevet. Ezt vattapamacs segítségével vigyük fel az arcbőrünkre és nyakunkra is. Ezt is 15-20 percig hagyjuk a bőrünkön, hogy maximálisan ki tudja fejteni hatását.
Mivel az uborka 95%-ban víz, hidratálóképessége egyedülálló. Ezért ha csak néhány percünk van, már azzal is sokat teszünk a szép bőr érdekében, ha a belsejével finoman átmasszírozzuk körkörös mozdulatokkal az arcunkat.
Mivel az uborka 95%-ban víz, hidratálóképessége egyedülálló – fotó: Shutterstock
Uborkával a szép hajért
Az uborka fejbőr- és hajhagymatápláló pakolás alapanyaga is lehet. Ehhez szükségünk lesz 2 evőkanál uborkalére, 2 tojássárgájára, 1 kávéskanál mézre és 1 evőkanál ricinusolajra. Ez a fejbőrbe dörzsölve hatásos hajnövekedést elősegítő és tápláló vitaminos pakolás, amelyet érdemes legalább fél órán keresztül a hajunkon hagyni.
Forrás: divany.hu