A cékla valódi vitaminbomba, nem véletlenül sorolják a szuperélelmiszerek közé. Ráadásul nem csak egészséges, igazán finom is, és igen változatosan el lehet készíteni. Tulajdonképpen egy teljes menüt össze lehet állítani céklából, kezdve a céklasalátával, a levessel, a párolt céklával, mint köret, és desszertként is kiváló. Az ebéd mellé ráadásul még céklalevet is ihatunk.
Természetesen a jóból is megárt a sok, így senkit sem bíztatunk arra, hogy minden fogása céklából készüljön, de az biztos, hogy egy igazán változatosan felhasználható finomság a cékla, aminek ősszel és télen jön el igazán az ideje, amikor már jóval kevesebb friss zöldség és gyümölcs áll a rendelkezésünkre. A legideálisabb pedig az, ha egyenesen a kertünkből kerülhet a finom fogásokba. Így legalább tudhatjuk, hogy mivel volt, vagy éppen nem volt kezelve a cékla. Az egészségünkhöz vezető út tehát a saját veteményesünkön át vezet.
Ezért fogyassz sok céklát
1. A cékla csökkenti a magas vérnyomást. Erre pedig a legjobban a nyers céklalé képes.
2. A cékla javítja a véráramlást a szívbetegségek esetén.
3. A prosztata egészségéhez is hozzájárul a benne található ásványi cink segítségével.
4. A cékla még a leukémiával szemben is segít, hiszen a napi rendszerességgel fogyasztott zöldséglé magában, vagy gyógyszerrel kombinálva is jó hatású a gyógyításban.
A cékla kiváló hatással van az egészségünkre. Fotó: Pixabay
5. A céklára még az edzések során is számíthatsz, hiszen növeli a mozgás hatékonyságát azáltal, hogy megnöveli az izmok oxigénellátását.
6. A cékla gazdag probiotikum forrás, így a belek működését is segíti.
7. A cékla kitűnő B-vitamin-forrás, a benne található folsav fontos a várandós kismamák számára.
8. Még a cukorbetegeknek is hasznos, hiszen gazdag alfa-liponsavban, ami egyike a legerősebb antioxidánsoknak, és csökkenti az idegrendszeri károsodásokat, amelyek gyakran a cukorbetegséghez kapcsolódnak.
9. A cékla ezek mellett erős gyulladáscsökkentő hatású anyagokat is tartalmaz.
10. Segít az allergiás tünetek enyhítésében.
11. Nem véletlen a mondás, hogy "ha céklát eszel, boldog leszel", ugyanis még a jókedvünkre is hatással van a cékla. A cékla betain tartalma segít ellazítani az elmét, a triptofántól pedig boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat.
12. A cékla a piros színét a benne lévő pigmenteknek köszönheti, mely neve a betacianin. Kutatások igazolták, hogy különösen hatásos emiatt a máj-, a vastagbél- és a bőrrák ellen.
13. Erős májtisztító hatása miatt segít megszabadulni a méreganyagoktól, a betain pedig segít a zsírok lebontásában. Ezt a hatását pedig még fokozhatjuk, ha sárgarépával és uborkával együtt készítünk belőle italt.
14. C-vitamin tartalma kimagasló, így igazi immunrendszer bomba. De pontosan emiatt segít a bőrhibák eltüntetésében is, mivel a pigmentfoltokat is halványítja.
15. Magas vas és folsav tartalma miatt segít a vérszegénység leküzdésében is.
16. A cékla még a másnaposság ellen is kiváló. Ezt a benne található betacianin okozza, mely felgyorsítja a májban a méregtelenítést, és így a szervezet az alkoholt kevésbé káros anyaggá változtatja, ami ráadásul a normálisnál gyorsabban ürül ki.
17. De még igazi afrodiziákum is a cékla! Ezt már az ókori rómaiak is tudták, nem véletlenül díszítették Pompeji hivatalos bordélyházának falait céklát ábrázoló képek. Ez a bórnak köszönhető, amely segíti a test nemi hormonjainak termelődését.
18. A cékla kiváló festékként is, így akár a hajunkat is festhetjük vele.
Azonban ügyelni kell rá, hogy a nem ökológiai termesztésből származó cékla nitrát tartalma magas lehet, ezért fontos, hogy otthon termesszük, vagy ellenőrzött forrásból vásároljuk. A cékla fogyasztása sajnos okozhat kellemetlen perceket is. Akár allergiás tüneteket is kiválhat, így érdemes óvatosan bánni vele. A fruktán is okozhat egészségügyi panaszokat, puffadást, görcsöket és akár hasmenést is. Így hát mértékkel kell fogyasztani.
Így legyen cékla a kertedben
A cékla a Földközi-tenger környékén őshonos növény, amely már i.e. 3000-ben is közkedvelt volt, valódi népszerűséget azonban a 19. és a 20. század hozta meg számára. Termesztése pedig mondhatni gyerekjáték, így kezdő kertészek is nyugodtan belevághatnak. Sőt, ha nincs kertünk, akár balkonládában is termeszthetjük, így semmi estere se mondjunk le róla!
A kert üres lenne cékla nélkül. Adjunk hát neki helyet, meg fogja hálálni. Fotó: Pixabay
A cékla átlagos fényigényű növény, így a kert bármely területe tökéletesen megfelelő számára, de azért a teljes árnyékot, mint ahogy általában a növények, a cékla sem kedveli. Bármilyen talajban megterem, de ha ő dönthetne, akkor egészen biztosan vályogos-homokos-humuszos talajba kerülne.
A cékla nagyon vízigényes növény, így rendszeresen gondoskodni kell az öntözéséről. Ha ezt nem tesszük meg, akkor jóval kisebb, fás gumókat fog hozni. Nagyon fontos teendő még a gyomlálás. A céklát sajnos nem csak mi szeretjük. A levéltetű és a répalégy is károsíthatja. A lisztharmat és a cerkospórás levélfoltosság a leggyakoribb betegségei.
A céklát tavasszal vethetjük, de másodvetésként is vethető, júniuban és júliusban. Mielőtt nekikezdünk az aprócska magok vetésének, feltétlenül gondoskodjunk róla, hogy gyomtalanított, jól átforgatott ágyásba kerüljenek.
Készítsünk 40 cm-es sortávolságot, és körülbelül félujjnyi barázdákba szórjuk a magokat. Ezután fedjük be földdel, majd öntözzük meg. Mivel a magok nagyon aprók, egészen biztos, hogy szükség lesz ritkításra. Ezt akkor tegyük meg, amikor a kikelt növények elérik az 5-6 cm-es magasságot. Ekkor a tőtávolság 15 cm legyen. A ritkított palántákat ültessük át egy másik ágyásba, vagy ajándékozzuk el.
A balkonon is megterem a cékla
A balkonládában is meg tudjuk termelni a céklát, bár érdemes inkább bébicéklát termeszteni. A magokat 2-3 centi mélyre és ugyanilyen távolságra kell vetni, és ügyelni kell rá, hogy a talaj mindig nedves legyen. Akár napos, akár félárnyékos helyre is tehetjük a ládát, jól fogja bírni a cékla. Nem is kell rá sokat várni, hiszen a vetés után az első céklákat már 4-5 hét elteltével fogyaszthatjuk.
Adjunk hát helyet a céklának a kertben, a balkonon, a tányérban és a poharunkban is, megéri!