A magyar borászat továbbra is a hazai agrárium egyik legfontosabb pillére, melyet a kormány célzott támogatásokkal segít, hogy erősítse versenyképességét és nemzetközi elismertségét – mondta Nagy István agrárminiszter szombaton, Somlójenőn, a Somlói Juhfark Ünnepen.

Nagy István agrárminiszter szombaton, Somlójenőn, a Somlói Juhfark Ünnepen

Nagy István agrárminiszter szombaton, Somlójenőn, a Somlói Juhfark Ünnepen – fotó: Pelsőczy Csaba

A tárcavezető a Somlói Juhfark Ünnep kapcsán hangsúlyozta, az ilyen események nemcsak a bor népszerűsítéséhez járulnak hozzá, hanem a turizmus, a gasztronómia és a kultúra összefonódását is erősítik.

Nagy István emlékeztetett, a cél az, hogy a magyar borászat technológiai fejlesztésekkel és innovatív megoldásokkal folyamatosan megújuljon, és így képes legyen alkalmazkodni a fogyasztói szokások változásaihoz is.

szőlő

Somlójenő – fotó: Pelsőczy Csaba

Éppen ezért a magyar borászatok fejlődésének támogatása érdekében az Agrárminisztérium a jelenlegi támogatási időszakban több mint 100 millió euró forrást biztosít, melyet borászati beruházásokra, technológiai fejlesztésekre és innovációra fordítanak.

Hozzátette, mindezek mellett a kormány a magyar bor nemzetközi és hazai népszerűsítésére is kiemelt figyelmet fordít.

Ennek érdekében a promóciós tevékenységekre és a borvidékek bel- és külpiaci megjelenésének támogatására 6 millió euró áll rendelkezésre – fejtette ki a miniszter.