Nos, éppen ezek azok az ételek, melyekre a francia sportolók rá se nézhetnek.
"A burgonya mindennapi, univerzális, egészséges zöldség amely minden konyhához és ételben kiváló, a burgonya spontán meghívja magát az olimpiai pillanatok varázsába" – jósolja Ronan Chastellier szociológus, aki a burgonyakereskedelmi szövetség megbízásából készítette el a felmérést.
Ebből kiderül: a franciák 33% -a szándékozik egy jót enni a bolygó legnagyobb sporteseménye alkalmából. Közülük 33% a hagyományos hamburgert és a sült krumplit részesíti előnyben a TV előtt, 29%-uk az ínyenc burgonyasalátát, 12%-uk burgonyát valamilyen szósszal, 9% pedig sima párolt krumplit.
Akiket pedig az olimpia több sportolásra inspirál ebben az időszakban, azok úgy vélik, hogy jobb választás párolt burgonyát enni edzés előtt, mint energiaszeletet vagy fehérjeturmixot inni.
A nézők által a kanapén elfogyasztott több millió adag étel mellett az olimpiai és paralimpiai játékok is hatalmas élelmezési kihívást jelentenek a szervezők számára: a két tizenöt napos rendezvény alatt 13 millió adag ételt szolgálnak fel a sportdelegációk számára.
Ezek közül napi 45 000-et az Olympic Village étteremben, mely a "világ legnagyobb étterme". Sajnos azonban, habár a felmérés szerint a burgonya lesz az olimpiai és paralimpiai játékok házi menüinek egyik fő összetevője, az említett étteremben étkező sportolók, technikai személyzet és az újságírók nem kapnak sült burgonyát. S nem azért, mert kalóriadús ételről beszélünk, hanem mert az olajban sütés nem éppen garancia az olimpiai falu tűzbiztonságára.
Forrás: terre-net.fr
Indexkép: Pixabay