A számos adalékanyag közül az emulgeálószer az, amely megtalálható a pékárukban, a süteményekben, szószokban, húskészítményekben, tehát a legtöbb feldolgozott élelmiszerben, és most kiderült róla, hogy bélproblémákat, köztük bélrákot okozhat. Szakértők szerint ez a legkárosabb adalékanyag, amely a feldolgozott élelmiszerekben megtalálható.

Az emulgeálószer veszélyei

Az emulgeálószert azért adják az élelmiszerekhez, hogy segítsen megkötni a zsírokat és a vizet, ezáltal javítja a kész vagy félkész termékek állagát, megjelenését és eltarthatóságát. A kutatások szerint azonban hiába tesz jót az étel anyagsűrűségének, halmazállapotának, szilárdságának, nagymértékben árt az egészségnek. Lebontja ugyanis a beleket kibélelő nyálkahártya védőrétegét, ezáltal lehetővé téve a káros baktériumok beáramlását. Ennek a folyamatnak a következményeként felborul a bél mikrobiomja, ami gyulladáshoz vezet, melynek következménye lehet az irritábilisbél-szindróma és más gyulladásos bélbetegségek, például a vastagbélgyulladás is. A legújabb bizonyítékok szerint az emulgeálószerek a bélrák kialakulásával is összefüggésbe hozhatók.

Melyik élelmiszerekben van a legtöbb emulgeálószer?

Az emulgeálószerek a többszörösen feldolgozott élelmiszerek jellemző összetevői, és általában az étrendünknek legalább ötven százalékában megtalálhatók. Minél jobban feldolgozott egy termék, annál több emulgeálószert tartalmaz. Megtalálhatók az egyszerűen feldolgozott élelmiszerekben is, például a konzervekben, a félkész zöldségekben és gyümölcsökben, a halakban és a sajtokban.

A többszörösen feldolgozott, gyári technikával készült élelmiszerek nagymértékben tartalmaznak többféle adalékanyagot, melyek közül az emulgeálószer csak egy. Az emulgeálószerek a termékekben lévő zsiradékokat és a folyékony összetevőket krémes emulziókká egyesítik, így az ételek simábbak lesznek, és elfogyasztásukkor kevésbé lesznek ragacsosak.

konzervek

Minél jobban feldolgozott egy termék, annál több emulgeálószert tartalmaz – fotó: Pixabay

Ez az adalékanyag a legtöbb élelmiszerben megtalálható. Jelen van például a zsömlében guargumi vagy xantángumi formájában, a gabonapehelyben sztearoil-laktilátokként, de még a csokoládéban is lecitin formájában. De az emulgeálószerek közé tartoznak például a stabilizátorok, a zselésítő gélek és zselésítő szerek, illetve sűrítőszerek is.

Vannak az emulgeálószerek között természetes anyagokból készülő változatok is, de sokkal több a szintetikus variáns, melyeket sokszor nem is tudunk azonosítani a csomagoláson feltüntetett összetevők között. Például a csokoládéban található lecitin származhat szójababból, tojásból, májból, földimogyoróból és búzacsírából is. A xantángumi viszont egy szintetikus emulgeálószer, melyet bakteriális fermentációval állítanak elő.

Forrás: divany.hu

Forrás: Pixabay