A közelgő húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelt el.

sonka

A hatóság az élelmiszer-előállító és - forgalmazó létesítményekben is végez majd ellenőrzéseket – fotó: pixabay.com

Az országos ellenőrzés hagyományosan a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó élelmiszerek köré fonódik.

Az egy hónapig tartó ellenőrzési időszakban a hatóság szakemberei egyebek mellett étkezési tojásokat, különböző húskészítményeket, édesipari termékeket, valamint friss zöldséget, gyümölcsöt és borokat vizsgálnak majd.

Az akció időzítésének és tematikájának célja, hogy a húsvéti időszakban is garantált legyen a fogyasztók védelme, valamint a megfelelő élelmiszer-biztonság és minőség a családok számára. A területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek ellenőrei a Nébih szakembereinek közreműködésével és koordinálásával végzik a március elsejétől április első napjáig ütemezett vizsgálatsorozatot.

piac

A piacokat is ellenőrzik – fotó: freepik.com

Az államtitkár ismertette, hogy a minél szélesebb körű felderítés érdekében a hatóság élelmiszer-előállító és - forgalmazó létesítményekben is végez majd ellenőrzéseket. Az előállítás kapcsán ‒ az általános ellenőrzési szempontok mellett ‒ a Magyar Élelmiszerkönyvnek, valamint az egyéb vonatkozó jogszabályoknak való megfelelést fogják elemezni. A forgalmazók esetében pedig többek között a nyomon követésre, valamint a lejárati időre fordítanak figyelmet a szakemberek.

A húsvéthoz kötődő termékkörök átfogó ellenőrzése során a pácolt, füstölt, nyers és főtt húskészítményekre, különösen a sonkákra, a tojásra és a különböző édesipari termékekre, míg a friss zöldségek és gyümölcsök közül elsősorban a primőr import termékekre fókuszálnak a felügyelők.

A tavaszi akció hangsúlyos része a piacok ellenőrzése. Ezeken túlmenően borokból, gyöngyözőborokból kerül sor mintavételre, továbbá a laboratóriumi vizsgálatok a húsvéti sonkákra és az ecetes tormákra irányulnak majd ‒ részletezte Nobilis Márton.

tojás

Cél, hogy a húsvéti időszakban is garantált legyen a fogyasztók védelme – fotó: pixabay.com

A magyar élelmiszerlánc-felügyelet egész éves elkötelezett munkájának egyik kiemelt feladata a tavaszi szezonális ellenőrzés. Fontos ugyanis, hogy az ünnepi időszakban kialakuló nagyobb forgalom ellenére is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek az asztalokra.