Alapvetően a növényi alapú ételek egészségesek, azonban ezek között is vannak olyanok, amelyek nem tesznek jót szervezetünknek. Ugyanis többszörösen feldolgozott formában a zöldségekből, gyümölcsökből készült étel ugyanúgy szívbetegséget és korai halált okozhat, mint a hasonló technológiával előállított állati eredetű élelmiszerek.

Attól, hogy növényi alapú, még nem biztos, hogy egészséges

A növényi alapú gyorsételek összefüggésbe hozhatók a koleszterinszint növekedésével, mert a többszörösen feldolgozott élelmiszerek számos ipari folyamaton mennek keresztül. Ilyen a melegítés, a darabolás, a formázás vagy a préselés. Ráadásul a gyártás során tartósítószerekkel, ízfokozókkal, cukorral, zsírral és különféle vegyi anyagok hozzáadásával megváltoztathatják az ételek színét, illatát, állagát és ízét.

Egyszerűen fogalmazva: ha a tányérunkra mélyhűtött zöldséges pizza vagy gyorséttermi sült krumpli kerül, attól, hogy mindkettő növényi alapú élelmiszer, még nem táplálkozunk egészségesen. Hiszen többszörösen feldolgozott termékek, amelyek egészségkárosító hatásúak lehetnek.

De lehetne hosszasan sorolni: cukor, müzliszeletek, chipsek, szörpök, lekvárok – ezek technikailag növényi alapúak, de attól még nem lesznek egészségesek. Sőt. Az ilyen növényi alapú ételek fogyasztása nagymértékben megemelheti a koleszterinszintet és a vérnyomást, továbbá szívbetegségekhez és ezáltal korai halálhoz vezethet.

Ezt támasztja alá az az új tanulmány, amely rámutatott, hogy a többszörösen feldolgozott növényi alapú élelmiszerek összefüggésbe hozhatók az említett szív- és érrendszeri betegségekkel. Tehát

az, hogy a növényi alapú termékek fogyasztása megvédi az egészségünket vagy árt neki, elsősorban az élelmiszerek feldolgozásának módjától függ.

pizza

Az, hogy egy növényi alapú termék megvédi az egészségünket vagy árt neki, elsősorban az élelmiszer feldolgozásának módjától függ – fotó: Shutterstock

A többszörösen feldolgozott élelmiszereket úgy alakították ki, hogy az emberi ízlelőbimbók számára rendkívül ízletesek legyenek, és gyakran rendkívül praktikusak is, hiszen gyorsan elkészíthetők.

A másik végletet a feldolgozatlan élelmiszerek képviselik, ezek közé tartoznak a friss gyümölcsök és zöldségek, a tojás és a tej.

Vannak minimálisan feldolgozott élelmiszerek is, mint például a só és az olajok, valamint az olyan élelmiszerek, mint a konzervek és a fagyasztott zöldségek. Ám ezekben az élelmiszerekben előfordulhatnak adalékanyagok és ipari szennyeződések, amelyek oxidatív stresszt és gyulladást okozhatnak, tovább súlyosbítva a krónikus betegségek kockázatát.

Mit mondanak a kutatási eredmények?

Egy kutatás során kiderült, hogy a növényekből készült többszörösen feldolgozott élelmiszerek 5 százalékkal növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, miközben 13 százalékkal emelik a korai halálozás lehetőségét.

A kutatók azonban azt is megállapították, hogy ha az élelmiszerek friss, fagyasztott vagy minimálisan feldolgozott növényekből készülnek, akkor 7 százalékkal csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, illetve 13 százalékkal csökkenthetik a szívbetegségek miatti halálozást.

A kutatás során olyan növényi alapú húskészítményeket is vizsgáltak, mint a kolbász, a nuggetsek és a hamburgerek, amelyek a többszörösen feldolgozott kategóriába tartoznak. A kutatóknak ugyanakkor nem sikerült egyértelműen meghatározniuk, hogy mekkora kockázatot jelentenek.

A megvizsgált növényi alapú, többszörösen feldolgozott élelmiszerek több mint fele csomagolt kenyér, sütemény, zsemle és péksütemény volt, melyek függetlenül attól, hogy ipari vagy házi készítésűek, egészségtelen élelmiszernek tekinthetők.

Ezért a tanulmány ismeretében nem lehet egyértelműen kimondani, hogy a növényi alapú húsalternatívák károsak lennének az egészségre.

A kiegyensúlyozott növényi alapú étrendek, mint például a mediterrán étrend, igen kedvezően hatnak a szív- és érrendszer egészségére, és eleve kizárják a cukorral édesített italok, sütemények, kekszek és édességek fogyasztását.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock