Miért kezeljük ősszel a kalászost?

A gabonaszem a csírázás megindulása előtt már három levél- és két oldalágkezdeményt tartalmaz.

A lehetséges oldalhajtások száma már ősszel eldől, így ekkor tudunk bokrosítani – erősen ajánlott tehát a minél korábban – 4 leveles korban – elvégzett őszi lombkezelés!

Búza őszi lombtrágyázása.

Erősen ajánlott a kalászosok őszi lombkezelése – fotó: Natur Agro Hungária Kft.

A kezelés:

  • homogénebbé, egészségesebbé teszi az állományt, fokozza a növények fejlődését, erősíti a negatív abiotikus tényezőkkel szembeni ellenállóságot
  • az erősebb gyökérzetnek köszönhetően csökken a kifagyás veszélye
  • több oldalhajtás ➡ jobb bokrosodás ➡ több kalász
  • kísérleteink bizonyítják: a kezelés pozitív hatással lehet a terméseredményekre, a befektetés megtérül

Az őszi lombkezeléssel befolyásolhatjuk a búza oldalhajtásainak számát, a levélfelület nagyságát, valamint feltölthetjük a keményítőraktárakat, amelyek a tél folyamán biztosítják a növény növekedéséhez szükséges energiát.

A kezelés segíthet a növény optimális téli állapotának elérésében, alkalmazása különösen ajánlott a később vetett, fejlődésben visszamaradottabb, valamint később kikelő állományok esetében.

Minimálisra csökkenthetjük a kifagyás veszélyét, serkenthetjük a növények tápanyag felvételét, megalapozhatjuk azok télállóságát, a megfelelően megválasztott kezelés pedig a későbbi termésmennyiségre is jelentős mértékben kihathat.

búza állománykezelése

Állomány a kezelés napján és a kezelést követően két héttel – fotó: Natur Agro Hungária Kft.

Megéri?

A kalászosok őszi lombkezelésének termésátlag-növelő hatását több szántóföldi kísérlet is igazolja.

  • 2022-2023-ban Szarvasgedén egy árpa kultúrában beállított nagyparcellás összehasonlító kísérlet során 12,3%-os terméstöbbletet mértünk a kontroll parcellához képest.
  • Törökszentmiklóson (kezelés: 2023) egy őszi búza kultúrában beállított nagyparcellás összehasonlító kísérlet során 3 mázsa terméstöbbletet értünk el.
  • Kecskeméten 7,3%-os terméstöbbletet tudtunk realizálni az őszi lombtrágyázással.

A Natur Agro AÖP-ben támogatott, ökoban és bioban is használható őszi lombkezelő csomagot kínál tömény biostimulátorral vagy biostimulátor hatású komplex lombtrágyával, illetve extra elemet is tartalmazó tápelemadalékkal.

Érdekli az ajánlat? Kattintson a részletekért!