A sütőtök jótékony hatásai

A sütőtök gazdag forrása a K-vitaminnak, mely vitamin hozzájárul a szív és a csontok egészségéhez. Tartalmaz C-vitamint is, amely biztosítja az immunrendszer védelmét, a vérerek egészségét, és hozzájárul a kollagéntermeléshez.

Az immunrendszer megfelelő működéséhez cinkre is szükségünk van, amely szintén megtalálható a sütőtökben. Ez az ásványi anyag a pajzsmirigy egészségét is biztosítja.

A gyulladások megelőzése érdekében is érdemes sütőtököt fogyasztani, ugyanis kutatási eredmények szerint rendszeres fogyasztása segít az ízületi gyulladás csökkentésében.

A sütőtök béta-karotinban is bővelkedik, amely egy kiváló antioxidáns, mely a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ez a vitamin szükséges a szemünk és bőrünk egészsége szempontjából. A sütőtök zeaxantint is tartalmaz; e két tápanyag pedig együttesen védelmet jelenthet az időskori makuladegenerációval szemben.

A sütőtök gazdag forrása az L-triptofánnak, amely egy olyan aminosav, mely csökkenti a stresszt, és enyhíti a depresszió tüneteit. E hatása miatt azoknak is ajánlott a fogyasztása, akik álmatlanságban szenvednek, ugyanis a sütőtök nyugtató hatásokkal is rendelkezik.

A sütőtök rendszeres fogyasztása segít megelőzni a gyomorfekélyt, emellett elősegíti a fehérvérsejtek termelését, amelyek segítenek a kórokozókkal és a fertőzésekkel szembeni védekezésben.

sütőtök

Számos fajtája ismert a sütőtöknek – fotó: Shutterstock

A sütőtök olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek megakadályozzák az érelmeszesedés kialakulását. Ezzel a szív egészségét is óvja, azáltal is, hogy a fitoszteroljai optimalizálni tudják az LDL-koleszterin-szintet.

A fentieken túl érdemes fogyasztani kalcium- mangán-, réz-, vas-, foszfor-, biotin-, niacin-, pantoténsav-, B1-, B2-, B6-vitamin- és folsavtartalma miatt is. Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, a népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Jótékony hatású emésztési problémák esetén.

sütőtök

A sütőtök fogyasztásának számos egészségügyi előnye van – fotó: Shutterstock

Érdekességek a sütőtökkel kapcsolatban

• A sütőtök annyira népszerű, hogy az Antarktisz kivételével a világon mindenhol termesztik.

• A sütőtöknek kb. 500 magja van, és minden része ehető; ha megsütjük, akkor a héja is; de még a virága is fogyasztható.

• A sütőtök gyümölcsként és nem zöldségként van nyilvántartva, és kb. 90%-ban tartalmaz vizet.

• Tévhit, hogy a sütőtökös pite nagy kedvenc Amerikában, valójában az amerikai lakosoknak csak 19%-a szereti. Csupán hagyománytiszteletből készítik ennek ellenére olyan gyakran.

• A tököket egykor a szeplők és a kígyómarás elleni orvosságnak tekintették.

• Több mint 45 fajta sütőtök létezik. Színük lehet piros, sárga és zöld is.

• Az eredeti faragott töklámpásokat az írek fehérrépából és burgonyából készítették. Angliában nagy céklát használtak, és parázzsal gyújtották meg, hogy elűzzék a gonosz szellemeket. Később azonban felismerték, hogy a sütőtököt sokkal könnyebb faragni.

Forrás: gyogyszernelkul.com