Ha nem, akkor itt a lehetőség a tájékozódásra, mert Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos Facebook-profilján találsz egy elég informatív posztot róla.

Ebben az olvasható, hogy a históriás könyvek szerint az első fröccsöt 1842-ben, Fáy András fóti pincéjében készítette Jedlik Ányos, s a korszakalkotó eseményen jelen volt a Szózat költője, Vörösmarty Mihály is.

Állítólag Jedlik Ányos magával vitte a pincébe az általa készített szikvizet. Miután előkerültek a borok, Jedlik összeöntötte a bort és a szikvizet, amit viccesen spriccernek nevezett el a németek után. Vörösmarty azonnal magyarosította a szót, fröccsnek hívta és meg is örökítette a "borban fölfelé" szálló "gyöngyöt" a Fóti dalban.

Azóta is alap, hogy jó fröccs csak szikvízzel, illetve szódavízzel készíthető, semmi esetre sem palackozott ásványvízzel. A célra a legalkalmasabbak a friss, reduktív fehér és rozéborok, az olaszrizling, szürkebarát és Irsai Olivér.

Az is fontos szabály, hogy a keverésnél mindig a bor kerül a pohár aljába, majd ahhoz öntjük a szikvizet. Aki komolyan gondolja a fröccsözést annál csakis a borospohár jöhet szóba, műanyag pohár csak végszükségben!

fröccs, szőlő

A fröccsfajták vizuális képe – forrás: Facebook/Rókusfalvy Pál

Fröccsfajták:

  • Krúdy-fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda
  • Kőműves fröccs: 25 dl bor + 0,5 l szóda – ez ajánlott a nehéz fizikai munkát végzőknek, például a mezőgazdaságban dolgozóknak. Persze, az azért kérdéses, hogy 25 dl bor után ki bír még dolgozni...
  • Házmester: 3 dl bor + 2 dl szóda
  • Rövidlépés, kisfröccs, vagy fütty: 1 dl bor + 1 dl szóda
  • Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szóda
  • Távolugrás: 1 dl bor + 9 dl szóda
  • Lakófröccs: 1 dl bor + 4 dl szóda
  • Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szóda

fröccs, szőlő

Jó fröccs csak friss, üde bort adó szőlőfajta levéből készíthető – forrás: Pixabay

  • Háziúr: 4 dl bor + 1 dl szóda
  • Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda
  • Mafla, lámpás: 1/2 l bor + 1/2 dl szóda
  • Csatos: 1 l bor + 1/2 l szóda
  • Lámpás: 1,5 l bor + 1/2 l szóda
  • Kaszás fröccs: 7 dl bor + 3 dl szóda
  • Színészfröccs: 2 dl szóda, az is langyosan
  • Góré-fröccs: 1 vagy 2 dl kispohár borhoz csak annyi szóda, amennyi még pohárban elfér
  • Magyar-Angol, Wembley-fröccs, vagy Puskás-fröccs: 6 dl bor és 3 dl szóda
  • Sóher fröccs: 1 dl bor "ízesítőnek" + 9 dl szóda
  • Bivalycsók: 4 dl bor + 1 dl szódavíz (Csongrád megye)
  • Hármasugrás: 1 dl bor + 5 dl szóda
  • Magyar-angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz

S bármilyen hihetetlen, még ezen kívül is léteznek variációk, sőt, mivel a magyar kreatív nemzet, egészen különleges alapanyagokból is csinált már fröccsöt. Itt van például az Újházi fröccs 1 dl borból + 2 dl kovászos uborkaléből.