Az olasz affogato kifejezés azt jelenti: megfulladni, elsüllyedni. Elvileg friss eszpresszó és vaníliafagylalt kell hozzá. Így nyerhet értelmet egyébként az elnevezés is: a gombóc fagyi bizonyosan elsüllyed a kávéban.
Mások szerint a recept valamennyire variálható, ami viszont biztos pont benne, hogy erős, lefőzött kávét vagy akár egy instant eszpresszót szabad kombinálni a legkülönfélébb szeszes italokkal, likőrrel, whiskyvel, vagy rummal is.
Így nyerhet értelmet az elnevezés: a gombóc fagyi bizonyosan elsüllyed a kávéban – forrás: Pixabay
Ugyanígy az affogato kifejezés eredete sem teljesen tisztázott. Az a legenda járja, hogy a 17. században élt Angelico ferences szerzetesnek köszönhetjük (akinek a Frangelico likőrt is). Ám valószínűbb, hogy az affogato az 50-es években jelent meg Olaszországban. Hogy mikor jelent meg az amerikai étlapokon, arról sincs egyértelmű konszenzus. Az biztos, hogy 1992-ben jelent meg először a Merriam-Webster szótárban – és azóta egyre népszerűbb.
Forrás: Vince.hu