Csicseriborsó és lencse

A sokoldalú alapanyagként ismert, alacsony kalóriatartalmú csicseriborsó magas fehérje- és rosttartalma miatt hosszan tartó teltségérzetet biztosít, miközben elősegíti az emésztőrendszer egészségének fenntartását. Levesekben, pörköltekben, salátákban használható, de fogyaszthatjuk hummuszként is. A lencse magas fehérjetartalommal rendelkezik, így növeli a jóllakottság érzését.

Pesztó és spenót

Habár magas zsírtartalmú szósz a pesztó, nagy előnye, hogy ötven gramm belőle csak három gramm telített zsírt tartalmaz és minimális mennyiségre van szükség belőle egy-egy étel elkészítése során ahhoz, hogy remek ízt adjon neki. Kiváló hal vagy hús ízesítésére, de remek tésztával elkeverve is. A spenótra is igaz ez, mely reggeli turmixok, saláták, tészták egészséges összetevője lehet.

szardínia

Nemcsak szép, hanem még egészséges is – fogyasszunk több szardíniát! – forrás: Pixabay

Quinoa és rizs

A quinoa tökéletes gluténmentes köret, jelentős fehérje- és rostforrás, kiváló alternatívája a rizsnek vagy a burgonyának. Felhasználható saláták dúsításához is, vagy reggeli kásában, a zab kiváltására. A rizs magas keményítőtartalma miatt segít az emésztőrendszer működésének optimalizálásában, csökkenti az étvágyat, és javítja a vércukorszintet.

Fehérjepor és kókusztej

A fehérjeporok készülhetnek állati vagy növényi eredetű fehérjékből. Segítenek a fogyásban vagy épp ellenkezőleg, a testsúly egészséges növelésében, az izomzat fejlesztésében. Belekeverhetők a reggeli italokba, de ki lehet váltani velük egy teljes főétkezést is. Elkészíthetők növényi tejekkel is. A kókusztej olyan zsírsavak tartalmaz, amiket a szervezet gyorsan lebont, hogy azonnali energiaforrásként használja fel őket.

Paradicsom- és szardíniakonzerv

Ha már konzervet emelünk le a polcról, az legyen olajoshal (például szardínia) és paradicsom! A szardínia omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely segít megőrizni a szív egészségét, csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát, emellett elsőrangú fehérje- és kalciumforrás. A szakértők szerint hetente egyszer kellene fogyasztani. A paradicsompüré pedig kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás, immunrendszer-erősítő.

Forrás: Roadster