A sportolók természetes teljesítményfokozókkal igyekeznek a legjobb formába hozni magukat – ebben segítenek az alábbi élelmiszerek is, melyek bizonyítottan fokozzák a teljesítményt, fejlesztik az erőnlétet és az állóképességet. Hiszen számos olyan tápanyag és étel van, amelyek hozzásegítenek ahhoz, hogy a legjobbat tudjuk nyújtani, akár a sportban, akár a hétköznapokban szeretnénk a maximumot kihozni magunkból.

Céklalé

Az utóbbi időben különösen a futók és a kerékpárosok körében vált népszerű teljesítményfokozóvá a cékla, melyet por, turmix vagy zöldséglé formájában érdemes fogyasztani. A céklalé a tudományos eredmények szerint javít a teljesítményünkön, mivel a benne lévő nitrátokból származó nitrogén-monoxid tágítja az ereket és javítja az izmok oxigénellátását. Egy 2020-as felmérés szerint a céklalé 48 másodperces javulást eredményezett egy 16,1 kilométeres kerékpáros időmérő edzésen.

A céklalevet 2-3 órával edzés előtt javasolt meginni, így fejti ki leginkább energianövelő hatását. Azonban arra figyeljünk, hogy fogyasztása után ne használjunk rágót vagy szájvizet, mert az antibakteriális készítmények elpusztítják a szájban lévő baktériumokat, melyek elengedhetetlenek a nitrát nitritté való alakításához.

Brazildió

A brazildió kiválóan elősegíti a regenerálódást, amely lehetővé teszi az izmok növekedését, csökkenti a sérülés kockázatát, így fokozza a teljesítményt. A brazildió jótékony zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal támogatja, hogy a legjobb teljesítményt tudjuk nyújtani, emellett erősíti az immunrendszert, támogatja a pajzsmirigy egészséges működését, és védi a csontokat s a szöveteket a sérülésektől. Ezenkívül olyan értékes tápanyagokat is tartalmaz, melyek szabályozzák a vérnyomást.

brazildió

A brazildió kiválóan elősegíti a regenerálódást – fotó: Shutterstock

Mikrozöldek és csírák

A mikrozöldek olyan értékes, esszenciális tápanyagokat és enzimeket tartalmaznak, melyek testünk valamennyi funkciójához hozzájárulnak, és javítják annak teljesítményét. Különösen a retek, a brokkoli, a lóhere és a lucerna csírái jelentenek kiváló tápanyagforrást. A mikrozöldek a káros szabad gyököket is segítenek semlegesíteni, lúgosabb közeget teremtve ezzel a sejtek hatékonyabb működéséhez.

Lenmag

A teljesítménynövelés szempontjából nagyon fontos kiiktatni azon káros tényezőket, melyek meggátolják vagy hátráltatják fizikai fejlődésünket. Ilyen a krónikus gyulladás is, ami csökkenti szervezetünk teljesítőképességét, elvonja energiatartalékainkat, és megnehezíti az izmok regenerációs folyamatait, ráadásul megfelelő kezelés nélkül a gyulladás súlyosabb betegségekhez vezethet.

Gyulladás ellen a leghatásosabb, ha hasznos ómega-3 zsírsavakat juttatunk a szervezetünkbe, a lenmag pedig rendkívül gazdag ómega-3-forrás, és rostokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Ezzel támogatja a sejtek regenerálódását, de a lenmag emellett koleszterincsökkentő és emésztésjavító hatása miatt is ajánlott.

lenmag

A lenmag kiváló ómega-3-forrás – fotó: Shutterstock

Tökmag

A vaspótlás elengedhetetlen fizikai és mentális teljesítményünk növelése szempontjából, hiszen ez az ásványi anyag nagyon fontos szerepet játszik a vörösvérsejtek pótlásában, a vér oxigénellátásában, így segít fenntartani a szükséges energiaszintet. A tökmag remek természetes vasforrás, zsírokban és fehérjében gazdag növényi tápanyag, ami értékes és hasznos összetevője lehet étrendünknek, ha fokozni szeretnénk a teljesítményünket. A vasban gazdag élelmiszerek fogyasztása segít abban, hogy ne fáradjunk ki olyan hamar, és immunrendszerünket is támogatja.

Forrás: noklapja.hu

Indexkép: Shutterstock