Az árpát már ősidők óta használják különféle egészségügyi problémák kezelésére. Az árpával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy hatékonyan képes csökkenteni a magas vércukorszintet, a magas koleszterinszintet és a vérnyomást, továbbá olyan emésztési panaszok esetén is segíthet, mint hasmenés, gyulladásos bélbetegség vagy gyomorfájdalom. Az árpa elsősorban oldhatatlan rostokat tartalmaz, amelyek felgyorsítják a belek mozgását, és megakadályozzák a székrekedés kialakulását.

Az árpa gazdag kollagénben is, amely segít fenntartani a bőr rugalmasságát. Tartalmaz szelént is, amely a bőrsejtek számára jelent védelmet az oxidatív stresszel szemben. A szelén jó anyagcserét is biztosít, és az E-vitaminnal együtt nagyon sokat tesz az oxidatív stressz csökkentése érdekében. A bőr és a haj egészségét pedig az olyan tápanyagok is biztosítják, mint a C-vitamin, B-vitaminok és a vas.

Az árpa segít a cukorbetegség kockázatainak csökkentésében is, ugyanis mind az inzulinszintet, mind a cukorbetegséget enyhíteni tudja.

Rendszeres fogyasztása hozzájárul a szív egészségéhez a koleszterinszint-értékek és a trigliceridértékek csökkentésével. Olyan tápanyagokat is tartalmaz, mint például niacin, tiamin, szelén, réz és magnézium, amelyek együttesen csökkentik az LDL-koleszterin-szintet, a magas vérnyomást, azaz azon kockázati tényezőket, amelyek felelőssé tehetők a szívbetegségek kialakulásáért.

Az árpa sok oldható rostot tartalmaz, amely csökkenti a koleszterinszintet, továbbá a magas rosttartalmú táplálékok segíthetnek a magas vércukorszint csökkentésében is. Mivel az árpa gazdag rostban, így segít stabilan tartani a vércukorszintet. Ezek a tápanyagok segítenek az érelmeszesedés megelőzésében is, illetve a szívinfarktus és a stroke kockázatának csökkentésében. Az árpa tisztán tartja az ereket, fokozza a vér áramlását, és csökkenti a szervezetben a gyulladásokat.

árpa

Az árpa számos egészségügyi előnnyel rendelkezik – fotó: Shutterstock

Az árpa antioxidáns fitonutrienseket is tartalmaz, amelyek szintén csökkentik a szervezetben a gyulladást és ezzel a szívbetegség kockázati tényezőit is. Az antioxidánsok csökkentik a szabad gyökök káros hatását a testre; beillesztésük az étrendbe elengedhetetlen a gyulladás minimalizálásához és a sejtek oxidatív károsodástól való védelméhez.

Az árpa nagy mennyiségben tartalmaz rezet is, amely jót tesz az idegrendszernek, az anyagcserének, és aktívan részt vesz a vörösvértest-termelésben.

Forrás: gyogyszernelkul.com