Petíciót indított a Foodwatch az aszpartámmal szemben; az európai fogyasztói érdekvédelmi csoport kezdeményezéséhez a Francia Rákellenes Liga, valamint az élelmiszerek és kozmetikumok egészségügyi hatásait vizsgáló Yuka app fejlesztői is csatlakoztak.

Az aszpartám csak Európában kb. 2500 termékben van jelen, világszerte több száz millió ember fogyasztja.

Az aszpartám széles körben elterjedt, számos népszerű üdítőitalban is megtalálható, azonban több kutatás a szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint a 2-es típusú cukorbetegséggel is összefüggésbe hozta.

A Foodwatch és partnerei azt kérik az Európai Bizottságtól és az EU-s tagállamoktól, hogy követeljék az anyag betiltását a Bizottság elnökétől és alelnökétől, illetve a felelős miniszterektől.

Az anyag tudományos neve N-(L-α-aszpartil) -L-fenilalanin-1-metilészter, csomagolásokon azonban aszpartámként vagy az EU-s jelölés szerint E951-ként találkozhatunk vele. Édesítőereje a cukor 200-szorosa, mellékíze elhanyagolható.

2023-ban is reflektorfénybe került ez az édesítőszer, és ekkor sem emelték meg az aszpartámra vonatkozó határértéket, azt ugyanúgy 40 milligramm/testtömegkilogrammig ítélték ártalmatlannak az illetékesek. Dr. Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója akkor azt mondta, az édesítő az IARC négyfokú skálájának 2B kategóriájába került, mely csoportban csak korlátozottak a bizonyítékok az anyagok rákkeltő voltára.

Az IARC 2023-ban értékelte először az aszpartám potenciális rákkeltő hatásait. A potenciális rákkeltő anyagként való besorolás további kutatásokat s a meglévő bizonyítékok monitorozását ösztönözte.

Az ENSZ szakértői szerint a fent említett határértékig az édesítő továbbra is biztonságos.

Forrás: 24.hu

Indexkép: Shutterstock