Kevesen ismerik, pedig a vibráló lila árnyalatáról híres ube Délkelet-Ázsia egyik legnépszerűbb növénye. Gyakran ételszínezékként van jelen az édes, kicsit diós ízű finomság, amely kiváló összetevője desszerteknek. Amellett pedig, hogy finom, nagyon egészséges.
Fagylalt, édesség, desszert készül belőle
Az ube egy Delkelet-Ázsiában őshonos, lila jamgyökér, ami a Fülöp-szigeteken egy gyakran használt gasztronómiai különlegesség. Keményítőtartalma magas, színe lila, árnyalatában változó. A legtöbbször desszertekbe kerül, mint a sütemények, fagylaltok, édességek. Íze diós, egy kicsit vaníliás, aromája pedig a kókuszéra hasonlít, emiatt számtalan desszerthez jól illik. Általában főzik, pürésítik, esetleg sűrített tejjel keverik, hogy még jobban kijöjjön az édes íze.
Milyen egészségügyi előnyei vannak?
Az ubét gyakran keverik össze a taróval és bár hasonlítanak, de mégis különböznek egymástól. A tarót inkább sós ételekhez használják, míg ezt a növényt inkább édességekhez ajánlják. Magas tápanyagtartalma hasonló az édesburgonyáéhoz, tehát bővelkedik egészséges szénhidrátokban, rostokban és vitaminokban egyaránt. Nemrég az is kiderült, hogy magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, ez elősegítheti az általános egészségi állapotot.
Tápláló és remek vitaminforrás
A lila jamgyökér nagyszerű szénhidrát-, kálium- és C-vitamin-forrás. Emellett gazdag növényi vegyületekben, antociánokban, amelyek az élénk színárnyalatért felelnek. Kiderült, hogy az antociánok segíthetnek csökkenteni a gyulladást, a vérnyomást, valamint támogathatják a rák és a cukorbetegség elleni védekezést. A C-vitamin tartalma pedig segíthet megőrizni a sejtek egészségét, fokozhatja a vas felszívódását, valamint védelmet nyújthat a DNS károsodása ellen - írta meg a divany.hu.
Antioxidánsokban gazdag
Az antioxidánsok segíthetnek megvédeni a sejteket a szabad gyökök káros hatásaival szemben. Ezek számos krónikus betegség, mint a rák, a szívbetegségek, a cukorbetegség, valamint a neurodegeneratív rendellenességek kialakulását eredményezhetik. A jamgyökérben található antocianinok csökkenthetik az egyes ráktípusok kialakulásának esélyét. Egy kutatás pedig rávilágított arra, hogy még a vastagbélrák elleni harcban is támogatást nyújthat.
Vércukorszint kiegyenlítése
A növényben található flavonoidok segíthetnek csökkenteni a vércukorszintet, valamint támogathatják a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Nagyobb mennyiségben még az étvágyat is csökkenthetik, ami jó hír a fogyókúrázók számára. Mivel alacsony a glikémiás indexe, ezáltal a benne található szénhidrátok lassan bomlanak cukorrá, ami egyenletes energiafelszabadulást eredményez a vércukor megugrása mellett.
Támogatja a bélrendszert
Az ube tele van összetett szénhidrátokkal, jó forrása a rezisztens keményítőnek, amely egy olyan szénhidrát, ami képes ellenállni az emésztésnek. A rezisztens keményítő megnövelheti a jótékony bélbaktériumok számát, amelyek létfontosságú szerepet játszanak a bélrendszer egészségében. Az olyan betegségek, mint a vastagbélrák, a gyulladásos bélbetegségek, valamint az irritábilis bél szindróma kockázatának csökkentésében is hasznosnak bizonyult.
Remek színt ad a fagylaltoknak és a süteményeknek - fotó: pexels.com
Szerepet játszik a vérnyomás csökkentésében
Végül, de nem utolsó sorban a növénynek vérnyomáscsökkentő hatása lehet. Kiderült, hogy olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek a gyakori vérnyomáscsökkentő gyógyszerekhez hasonlóan segíthetik a vérnyomás normalizálását.