Lezárult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza, amelynek eredményeként kivontak a forgalomból több mint 300 kilogramm élelmiszert, és összesen 1,6 millió forint bírság kiszabása van folyamatban - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-t.


A 2025-ös tavaszi ellenőrzés-sorozatot március 24. és április 18. között hajtják végre az ország teljes területén, és különösen a húsvéti időszakhoz kapcsolódó termékeket vizsgálják.

Az akció fókuszában olyan szezonális élelmiszerek állnak, mint a húsvéti sonkák, kalácsok, édességek, tojások és borok. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek több mint 260 alkalommal tartottak ellenőrzést élelmiszer-előállítóknál és alkoholos italokat forgalmazó helyeken. Ezek során négy esetben figyelmeztetést adtak ki, két esetben pedig korlátozták a gyártási tevékenységet.

A hatóság eddig 15 bírságot szabott ki összesen 1,6 millió forint értékben. A kormányhivatalok és a járási hivatalok összesen 268 ellenőrzést végeztek, amely során 83 húskészítmény-, 77 sütőipari, 38 édesipari gyártót, 42 tojáscsomagoló üzemet, valamint 28 borforgalmazó helyet vizsgáltak.

A hatósági szakemberek az élelmiszer-előállító létesítményekben 26 tételt, több mint 300 kilogrammnyi élelmiszert vontak ki a forgalomból, ezek többsége lejárt alapanyag volt. Ezen kívül találtak olyan sonkát és füstölt húst is, amely nem volt nyomon követhető.


A vizsgált üzemekből eddig 29 húsvéti édességből, 50 kalácsból, valamint 56 sonkából és füstölt húsból vettek mintát. A húsvéti figurákat különböző csokoládékból és bevonómasszából készítették, a mintáknál zsírsav-összetételt, nem jelölt allergéneket és szalmonellát vizsgáltak – minden minta megfelelt az előírásoknak.

A kalácsok esetében a Magyar Élelmiszerkönyv és a gyártmánylap alapján vizsgálták a minimális zsírtartalmat. Két foszlós kalácsnál alacsonyabb zsírtartalmat állapítottak meg a megengedettnél.

A sonkákat és húskészítményeket sótartalom és mikrobiológiai szempontok – mint a Salmonella és a Listeria monocytogenes – szerint tesztelték. Három sonka és három, "comb" vagy "lapocka" megnevezésű termék magasabb sótartalmú volt az előírtnál.

A tojáscsomagolók ellenőrzése során 28 étkezési tojásból vettek mintát, ezek egyike sem tartalmazott szalmonellát a mikrobiológiai vizsgálat alapján. A külföldi borok és gyöngyözőborok esetében az ellenőrök mindent rendben találtak, a forgalmazási dokumentumok is megfeleltek, és érzékszervi hibás tételt sem találtak – közölte a Nébih.

A Nébih hangsúlyozta, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti rendszer rendkívül szigorú szabályozása és ellenőrzése biztosítja, hogy kizárólag megbízható hús kerülhet forgalomba. Az aktuális, ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) betegséggel kapcsolatos fenyegetés miatt a hatóság még szigorúbb állategészségügyi intézkedéseket vezetett be, ezzel is erősítve a hazai élelmiszer-biztonságot.

A közlemény szerint a magyar lakosság számára az élelmiszerlánc-biztonság az egyik legjobban működő, államilag felügyelt területként van számon tartva. Emellett a hús és a húskészítmények kiemelt szerepet kapnak a magyar fogyasztók körében, amikor a hazai eredetű termékek fontosságáról van szó. Ennek hátterében nemcsak a hazai munkahelyek támogatása áll, hanem az a meggyőződés is, hogy a magyar termékek ízletesebbek, jobb minőségűek és biztonságosabbak.

A Nébih szerint mindez azt mutatja, hogy a fogyasztók értékelik a magyar élelmiszerek előállítását és az ahhoz kapcsolódó hatósági ellenőrzést. A hivatal külön kiemelte, hogy fontos elkerülni a tévhiteket: a magyar hús és húskészítmények továbbra is megbízható és minőségi választást jelentenek minden alkalomra. A hazai termékek előnyben részesítése pedig nemcsak az egészséges táplálkozást támogatja, hanem jelentős segítséget nyújt a magyar állattenyésztés jövőjének biztosításához is.

Indexkép: Pixabay