Az elmúlt napokban a horgászok több beszámolót is feltöltöttek a közösségi médiába a Kapos-folyón és a Sió-csatornán észlelt halpusztulásról, most pedig megérkeztek az első hivatalos tájékoztatások is.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Ddvizig) október 2-án, szerdán 7 órától elsőfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a Kapos-folyó 90+659 és 91+692 kilométerszelvényei közötti szakaszára.

A készültséget délelőtt 11 órakor másodfokúra, október 3-án, csütörtökön 12 órakor pedig már harmadfokúra emelték a 93+928 kilométerszelvény környezetében az észlelt olajos szennyezés továbbterjedésének megakadályozása miatt.

Az információk szerint a kaposvári Magyar Cukor Zrt. hűtőtavainak friss vízzel való feltöltése az extrém időjárási viszonyoknak köszönhetően nem volt lehetséges, melynek okán halpusztulás történt.

A Kaposon bekövetkezett szennyezésről és halpusztulásról a Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (Tohosz) október 3-án délután részletes beszámolót közölt, melyből kiderül, hogy a szövetség is a közösségi médiából értesült szeptember 28-án, hogy Somogy vármegyében, a Kapos taszári szakaszán olajszerű szennyeződést tapasztaltak, ahol a vízben pipáló és elpusztult halakat láttak. Két nap múlva a folyó kurdi szakaszán is megjelent a szennyeződés hatása elpusztult és pipáló halakkal. Innentől kezdve folyamatosan figyelemmel kísérték a történéseket. Felvették a kapcsolatot a Kapost kezelő horgászegyesületeikkel, valamint a közösségi médiából is gyűjtötték az információkat. Egyre ijesztőbb hírek láttak napvilágot.

„Az oldott oxigénből minimum 2 mg/l lenne szükséges. Amennyiben minden rendben van, 7-9 mg/l között van ez a szám. Ahová még nem ért el a szennyezés, a víz paraméterei megfelelőek voltak, az oldott oxigén 7-9 mg/l között mozgott, 75-85 százalékos oxigéntelítettségi szinttel. Azt tapasztaltuk, hogy az a valami, amit beleengedtek a Kaposba, drasztikus oxigénhiányt okozott a vízben. Amikor és ahol megjelent a szennyezés, az oxigénszint nagyon rövid idő alatt az 1 mg/l szint alá csökkent. Több ponton is mérve, ez lekúszott egészen a 0,24 mg/l szintre, 2,3 százalékos telítettségre. Amikor ezeket észleltük, megtettük a szükséges bejelentéseket (kormányhivatalok, rendőrség, vízügy)" – közölte a Tohosz.

Az előző két nap eseményeiről elmondták, hogy október 1-jén reggelre már a szakályi, regölyi szakaszra is megérkezett a szennyezés. A vízfelszínen százforintostól a tenyérnyi méretig úszó pamacsszerű habfoltok voltak láthatók, és néhány nagyobb méretű haltetemet, láthatóan légszomjjal küzdő halakat sodort a víz.

Innen Regölybe, a vasútállomásra vezető közúti hídhoz mentek, ahol a vízben, vízszéleken nagy mennyiségben láttak bódult, pipáló keszegféléket. Jellemzően őshonos bodorkák, küszök és dévérkeszegek voltak. A híd felett az első oxigénszintmérés során az érték 0,38 mg/l volt 3,7 százalékos telítettséggel, ami nagyon alacsonynak számít, hiszen 1 mg/l alatt komoly veszélyt jelent a halállományra (és egyéb hasznos víziállatokra). Nem sokkal később a Koppány-csatorna és a Kapos összefolyójában elvégzett mérés során még alacsonyabb volt ez a szám: 0,24 mg/l és 2,3 százalékos telítettség.

A Koppány-csatornában normális értékeket tapasztaltak: 8,73 mg/l és 83 százalékos telítettség.

A Kaposban ekkor már nagyobb halakat is találtak bódultan, melyek jellemzően még mindig keszegfélék voltak. De több elpusztult domolykót és egyéb keszegféléket is dokumentáltak.

Közérdekű bejelentést tettek a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi osztálya felé, illetve tájékoztatták a Somogy Vármegyei Kormányhivatal illetékeseit is.

„Azt az információt kaptuk, hogy tudnak a dologról, a kaposvári cukorgyár tájékoztatta őket, hogy a víztárolójukból engedtek be vizet a Kaposba. A víztárolójukban voltak elpusztult apróbb, 3-4 centi testhosszúságú halak, amelyek megjelenhetnek a Kaposban. Tisztáztuk, hogy nagyobb a probléma, mint pár darab apró hal. Ez volt az első bejelentésünk" – írta a Tohosz.

Délután a vízügy felé is jelezték a problémát, és az esti órákban értesítették a szövetséget, hogy a pincehelyi szakaszon nagy a gond: hatalmas mennyiségű bódult halról és elpusztult egyedről érkeztek hírek.

Később a segélyhívón megtettek egy újbóli közérdekű bejelentést Btk. 241. §. (1) bekezdés a) pont rendelkezései alapján. Nem sokkal később megérkezett egy tűzoltó autó, illetve egy rendőrségi gépjármű; mindkét szerv megtette a szükséges bejelentéseket a további folyamatok elindításához.

Október 2-án 1 órakor Pincehelyen a következő értéket mérték: 0,29 mg/l és 2,9% százalék.

6 órakor az egyeztetések telefonon folytatódtak a hatóságokkal, majd azt tapasztalták, hogy a szennyezés megérkezte után körülbelül 12 órával nagyon lassan, de kezdett emelkedni a víz oldott oxigénszintje.

9 óra 50 perckor minimálisan már emelkedett a víz oldott oxigénszintje az utolsó mérés óta: 1,02 mg/l és 9,8 százalék volt. Azonban ez még mindig nagyon alacsonynak volt mondható.

10 óra 8 perckor Tolnanémedinél, a régi kendergyárhoz vezető „Temafort" hídlábnál 0,31 mg/l, és 3,1 százalék volt az eredmény. „Azt tapasztaltuk, hogy jelenleg itt tart a szennyezett víz. Szinte mindenhol a partszélben nagy mennyiségben láttunk kábult keszegféléket, pontyot, elpusztult haltetemeket sodort magával a víz. Több helyen fennakadtak elpusztult halak" – írták le a helyzetet.

12 óra 14 perckor megérkeztek Tamásiból a rendőrség munkatársai, akik több helyről mintát gyűjtöttek a vízből.

12 óra 45 perckor a Kapos-Sió torkolatnál 0,3 mg/l, 3 százalék értéket mértek. Ekkor már a Sió-csatornába ért a szennyezett víz. Nagy testű halak próbáltak meg a Sió-csatornán felfelé úszni a nem szennyezett részre.

Az összefolyástól délre, 500 méterre a Sió-csatornában tapasztalható volt nagy méretű kábult halak jelenléte 0,76 mg/l és 7,5 százalékos mutató mellett.

A megfigyelést és a helyszíni méréseket tovább folytatják a szakemberek, de azt írták, hogy a víz oldott oxigénszintjének jelenlegi értéke némi bizakodásra adhat okot, hogy a szennyezés elvonulóban van. Mivel egyelőre a Kaposból vett vízminták kiértékelése folyamatban van, nem lehet tudni, hogy milyen szer okozta a szennyezést, és annak esetleg lehet-e káros hatása az emberi szervezetre.

Ezért nagyon fontos, hogy amíg nem érkeznek meg a vízminták eredményei, a Kaposból és a Sióból senki ne fogyasszon halat!

Forrás: pecaverzum.hu

Indexkép: Facebook