A kardamom indiai eredetű fűszernövény, azonban nem véletlenül kedvelik világszerte. Érdemes minél jobban megismerni, és minél gyakrabban fogyasztani, mert csodákra képes! A kardamom nagyon finom, jellegzetes aromájával számtalan étel és ital kiváló ízesítője. Leggyakrabban forró italokban, kávékban, kakaókban találkozhatunk vele, de édességekben is remek. Nagyon finommá teszi a különféle szószokat, húsokat, továbbá a curry fűszerkeverék egyik alkotóelemeként is jól ismert.

A kardamom héját félbevágva nyerjük ki a belsejéből az apró magokat. Leggyakrabban a zöld kardamommal találkozhatunk, de létezik fekete és fehér színű kardamom is. A zöld és fehér hüvelyűeket általában édes és savanykás ételekhez használják, de kiválóak rizshez is. A kardamom magját még magában elrágcsálni is remek, hiszen jót tesz a fogaknak és friss leheletet biztosít.

A kardamom többet tesz érted, mint gondolnád

A kardamomnak erős vízhajtó hatása van. Azon túl, hogy a kardamom fogyasztása csökkenti a vérnyomást, segíti a gázképződés is, és a puffadás legyőzésében is számíthatunk rá. Serkenti az epetermelődést, segít a zsírok megemésztésében, és számtalan emésztési zavarra jelenthet megoldást. Kiváló a székrekedésre, a túlzott savképződésre és a gyomorégésre, de a különféle gyomorfertőzések esetén is segítséget nyújt.

kardamom

A kardamom kiváló az egészségünknek, és az íze is remek. Fotó: Shutterstock

A kardamom magjai enyhülést hoznak, ha elrágcsáljuk azokat evés után, de akár tea formájában is számíthatunk jótékony hatásaira. Ha azonban étkezés előtt fogyasztjuk, javítja az étvágyunkat. A kardamom magjának rágcsálása kellemes leheletet biztosít, mivel a benne lévő antibakteriális hatóanyagok elpusztítják a rossz leheletért felelős mikrobákat.

A kardamom antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdag. Kiváló méregtelenítő, a benne található mangán pedig fokozza a salakanyagok eltávolításáért felelős enzimek termelődését. De a vesénknek is jót tesz a kardamom, hiszen fokozza a vizeletkiválasztást, és a benne található vegyületek a vesében felgyülemlett kalcium és húgysav eltávolítását is serkentik. Sőt, még a húgyúti fertőzések esetén is számíthatunk a kardamomra.

A kardamomban található vegyületek fokozzák a vérkeringést, csökkentik a gyulladásokat, nyugtatják a nyálkahártyát. Kiváló az asztma vagy a krónikus bronchitis kezelésére is. Ha rendszeresen fogyasztjuk a kardamomból készült teát, vagy a kardamommal ízesített ételeket, azzal enyhíthetjük a köhögést, a nehézlégzést és a légszomjat.

A férfiaknak is érdemes megismerkedni a kardamommal. A kardamom kiváló vérkeringésfokozó. Éppen ezért azoknak a férfiaknak is célszerű fogyasztani, akiknek szexuális jellegű problémái vannak, illetve szeretnék megelőzni azokat.

A kardamomot érdemes naponta fogyasztani

A kardamom tehát nem véletlenül lett az indiai konyha kedvelt fűszere. Azon túl, hogy igazán finommá varázsolja az ételeket és az italokat, a kardamom még a prediabétesz és nem alkoholos zsírmáj esetén is hasznosnak bizonyulhat, gyulladáscsökkentő hatása miatt.

A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik. Csökkentheti a vércukorszintet, valamint javíthatja a száj, a szív és a máj egészségét. Észak-Európában és Oroszországban széles körben használják pékáruk összetevőjeként.

A kardamom antibakteriális tulajdonságai az eugenol nevű vegyi anyagnak köszönhetők, mely felelős a kardamom illatáért is. A kardamom gátolja a fogínygyulladást okozó baktériumok elterjedését, és csökkenti a fogszuvasodás esélyét. Sőt, még a várandósság alatti hányingert és hányást is képes enyhíteni. Ezen kívül több vizsgálat is zajlik annak bebizonyítására, hogy a kardamom képes előidézni a rákos sejtek pusztulását. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően a kardamom oldja a szorongást, segítséget nyújt a fogyásban, és megakadályozza a máj elzsírosodását.

A kardamom titkai

A kardamom nem tartozik a legolcsóbb fűszerek közé, azonban viszonylag kis mennyiségre van szükség belőle az italok és ételek ízesítéséhez. A sáfrány és a vanília után a kardamom a harmadik legdrágább fűszer. Nem véletlenül nevezik a fűszerek királynőjének, hiszen már nagyon régóta használják fűszerként és gyógyszerként is. Még az Ezeregyéjszaka meséiben is helyet kapott, az ókori görögök és a rómaiak pedig parfümöt készítettek belőle.

A balzsamos, enyhén csípős, citrom ízére emlékeztető zöld kardamom a lágyabb, míg a fekete kardamom a fűszeresebb ételek ízesítésére szolgál. A fehér kardamom pedig remek ízesítője a különféle desszerteknek.

kardamom

A kardamom remek ízesítője a különböző ételeknek és italoknak, ezen kívül még az egészségünkre is nagyon jó hatással van. Fotó: Shutterstock

A kardamom tea természetes relaxálószer, mely a testre és az elmére is nyugtató hatással van. A magok olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a stresszt és a szorongást. Éppen ezért érdemes lefekvés előtt, és nagy stresszel járó időszakok idején fogyasztani.

Így készíts kardamom teát

A kardamom tea nagyon ízletes és egészséges ital. Kiválóan javítja az emésztést, erősíti az immunrendszert, és támogatja a légzőszervek egészségét. Sőt, a stressz és a szorongás enyhítésére is remek választás.

1 csésze vízhez szükségünk van 1-2 teáskanál zöld kardamom hüvelyre, vagy fél teáskanál őrölt kardamomra. Forraljuk fel a vizet, és közben törjük össze vagy őröljük meg a zöld kardamom hüvelyeket. A felforrt vízhez adjuk hozzá a kardamomot, hagyjuk állni 3-5 percig, majd szűrjük le. Ízlés szerint adhatunk hozzá mézet, citromot vagy tejet.

Mindenkinek finom, kardamomos fogásokat és jó egészséget kívánunk!