Az orvosi készítmények és az életmódváltás mellett beépíthetünk olyan alapanyagokat az étrendünkbe, melyekkel természetes módon tarthatjuk kordában a vércukorszintünket. Mindezek segítenek megelőzni a kontrollálatlan vércukorszint súlyos szövődményeinek kialakulását, például a szív- és érrendszeri betegségeket, vesekárosodást, látásromlást stb. Emellett együnk sok zöld leveles zöldséget, bogyós gyümölcsöt, fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonákat, dióféléket és alacsony zsírtartalmú ételeket, melyek szintén hozzájárulnak vércukorszintünk stabilizálásához.

Nmami Agarwal táplálkozási szakértő szerint az indiai konyhában számos olyan gyógyhatású fűszer és gyógynövény megtalálható, amely képes felvenni a harcot a diabétesszel. De egy kevés fűszer hogyan tud segíteni a vércukorszint szabályozásában?

Egy kutatás során 250 antidiabetikus vegyületet találtak bizonyos fűszerekben és gyógynövényekben, melyek hozzájárultak a fehérjék működésének szabályozásához és így közvetett módon a cukorbetegség kezeléséhez.

Olyan növények, mint például a babérlevél, az édesgyökér és a kakukkfű, különösen sokféle fehérjére hatással voltak, tehát az eredmények egyértelműen kimutatták, hogy a több különféle vegyület együttes erővel mérsékelte a cukorbetegséggel kapcsolatos problémákat a szervezetben.

Feketekömény

A feketekömény magjának aktív összetevője, a timokinon növeli a hasnyálmirigy inzulintermelését. Emellett erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai miatt védi is az emésztőenzimeket és hormonokat termelő szerv sejtjeit, ily módon is támogatva a 2-es típusú cukorbetegség kezelését.

Fahéj

Már 6 gramm egész fahéj a reggeli kávénkba 25%-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, továbbá a prediabétesz és a diabétesz kezdeti tüneteire is pozitív hatással van. Nmami Agarwal szerint a fahéj a legerősebb antidiabetikus fűszer, mivel metil-hidroxi-chalkon polimert tartalmaz, ami serkenti a glükózfelvételt. Mindemellett a fahéj vírus-, baktérium- és gombaellenes tulajdonságokkal, valamint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

fahéj

A szakember szerint a fahéj a legerősebb antidiabetikus fűszer – fotó: Shutterstock

Gyömbér

A gyömbér aktív vegyületei, a gingerolok és a shogaolok szintén javíthatják a sejtek glükózfelvételét, továbbá növelik az inzulinérzékenységet. A gyömbér csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt, ami szintén kulcsszerepet játszik a vércukorszint szabályozásában. Az ajánlott mennyiség naponta legfeljebb 4 gramm, ha szabályozni szeretnénk az inzulintermelést.

gyömbér

A gyömbér csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt, ami kulcsszerepet játszik a vércukorszint szabályozásában – fotó: Pixabay

Kurkuma

A kurkuma erős antioxidáns, hasznos kurkumin vegyülete pedig a cukorbetegség szövődményeinek kezelésében is hatékony lehet. Szabályozza a vércukorszintet, gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító, emésztésjavító, védi a szív- és érrendszert, a májat és az ízületeket is.

Sáfrány

A sáfrány hat az inzulinérzékenységre, a gyulladásos folyamatokra, ezáltal csökkenti a vércukorszintet. A benne található krocetin nevű bioaktív vegyület támogatja a glükózanyagcserét, ami hozzájárulhat a vércukorszint szabályozásához.

Forrás: noklapja.hu

Indexkép: Pixabay