Furmint fesztivál
Csaknem száz termelő több mint kétszáz furmintját ízlelhetik meg a látogatók a 13. Furmint Február Nagy Kóstolón február 2-án Budapesten, a Hagyományok Házában. Csaknem másfél évtizede merült fel először a furmint szőlőfajtát népszerűsítő programsorozat, a Furmint Február gondolata. Ennek részeként februárban szerte az országban - sőt túl a határokon is - ismét éttermek, borkereskedők, borbárok állítják majd a középpontba a furmintot - közölték a szervezők az MTI-vel. Kiemelték, az egész hónapon át tartó rendezvénysorozat csúcspontja idén is a
Furmint Február Nagy Kóstoló, amelyet a hagyományokhoz híven ezúttal is a hónap első csütörtökén rendeznek meg, a budai Hagyományok Házában.
A Furmint Február mozgalom indulásakor még méltatlanul kevés szó esett a furmintról, mára azonban mind a borászok, mind a borkedvelő közösség összeköti a tél utolsó hónapját ezzel a sok lehetőséget tartogató szőlőfajtával - emlékeztettek a szervezők. Hozzátették: a pandémiás időszak után visszatérő Furmint Február Nagy Kóstoló látogatói 200 furmint közül találhatják meg idei kedvenceiket és mintegy 100 borásszal találkozhatnak, beszélgethetnek.
Csaknem száz termelő több mint kétszáz furmintját ízlelhetik meg a látogatók a 13. Furmint Február Nagy Kóstolón február 2-án Budapesten, a Hagyományok Házában. Kép: Pexels
Fogyóban a hasonló események
"Napjainkban egyre kevesebb olyan nagy kóstoló van, különösen a fővárosban, ahol jellemzően a borász vagy a tulajdonos mutatja be a borokat, a Furmint Február Nagy Kóstoló viszont ilyen. Ezért érdemes eljönni és első kézből ismerkedni kiváló emberekkel, izgalmas történetekkel és a nagyszerű borokkal" - idézik a közleményben Kézdy Dániel főszervezőt.
Az idei Furmint Február Nagy Kóstolóra a borászatok túlnyomó része ezúttal is a Tokaji borvidékről érkezik a Hagyományok Házába, de a Somlói borvidéket és a Balaton-felvidéket is szép számmal képviselik majd termelők.
Ezenfelül érkeznek többi között mátrai, sőt határon túli furmintok is, a soproni borvidék képviselői pedig idén debütálnak a kóstolón. A szervezők külön büszkék arra, hogy a kezdeményezés már Európa-szerte hasonló rendezvények életre hívására ösztönzi a furmint kedvelőit, így olyan nagy városokban is hirdeti a Furmint Február mozgalom a magyar borok nagyságát, mint London, Párizs, Temesvár, Berlin vagy Edinburgh - áll a közleményben.
A furmintról
A furmint alapvetően fehér borok készítésére alkalmas szőlőfajta. A bortermő szőlőkhöz tartozó pontian balcanica ág jellegzetes magyar fajta és konkrétan a legjobban aszúsodó magyar szőlő. Az eredete a homályba vész, nem ismerjük pontosan, egyesek szerint Dél-Itália, mások szerint a mai Horvátország és Szerbia területén elterülő Szerémség adja az őshazát, de lehet ez a mai Magyarország területein is bárhol.
Maga az elnevezés, a „furmint" név egy francia jövevényszó, ami a latin frumentum szóból származik, és gyakorlatilag „gabonát" jelent.
A régiek állítólag a cukortartalom növelése érdekében még szalmán aszalták a szőlőt, így készült az édes bor. A furmint hasonnevei is számosak, hívják például zapfnernek, szigetinek, Somnak, posipelnek, moslavinának, moslernek, furmint bianconak, siponnak, és szalainak is.
(Forrás: MTI, wikipédia)