Nevezik báránynyelvnek, ökörnyelvnek, tetűvirágnak, pirítófűnek a kertünk egyik magról vetett egynyári növényét, a kerti borágót. Nagyon kevesen ismerik, és még ennél is kevesebben értékelik a benne található kincseket, pedig egy nagyon sokoldalú konyhakerti-, fűszer- és gyógynövényről van szó – írja az egy.hu szerzője, Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka kertészmérnök.

borágó

Magról vetett egynyári növény, a kerti borágó – fotó: pixabay.com

Számos betegség tüneteit enyhítheti

Hihetetlennek tűnik, de a késő ókori leletek szerint már akkor is konyhakerti növényként termesztették a borágót. Igazi fénykorát a középkor derekán élte, ekkor már hatékony gyógynövényként volt nagyon ismert és elismert. A kolostori gyógyászatban elsősorban vérjavítóként ajánlották, de ajánlották a szívbetegek számára, valamint az ájulásra hajlamos embereknek is. A házaknál mindig volt egy üveg borágós bor, egyfajta mindig bevethető szernek számított.

A híres német természettudós apátnő Bingeni Szent Hildegárd a „kehes mell" és belső fekélyek gyógyítójaként tartotta számon: a Physica (Liber simplicis medicinae) avagy a Természet gyógyító ereje című művében így írt róla:

És akinek beteg a gyomra, vegyen petrezselymet, kétszer annyi édesköményt és ugyanannyi borágót, mint petrezselymet, és készítsen ebből mártást, amelyhez vajat, marhazsírt, vagy sült sót kell, hogy adjon, és így megfőzve egye gyakran.

Később ajánlották szemgyógyítóként, valamint ájulás és szédülés esetén, a népi gyógyászatban a levelével sebeket kezeltek, míg a főzetét a fáradt szem borogatására használták, a tejbe áztatott friss leveleit pedig melankóliára, szívdobogásra, idegességre alkalmazták, vagy éppen vese- és hólyagbántalmak esetén használták.

Napjainkban inkább a magjait, illetve az azokból nyert olajat használják

A borágómagolaj támogatja a gyulladáscsökkentő és görcsoldó anyagok termelődését a szervezetünkben. Neurodermatitis esetén is hatékonyan alkalmazható a magas gamma-linolénsav tartalma miatt, a GLA ugyanis elismert gyulladáscsökkentő.

Lemosóként alkalmazhatjuk ekcéma és bőrviszketések esetén, hatásos a pattanásokra, a kelésekre, aknéra. A benne lévő kovasav jótékonyan hat a hajunkra, a bőrünkre és a körmeinkre,  a virága pedig mérsékli a náthát és az enyhébb hörghurutot.

Mi az a GLA?

A GLA - azaz ismertebb nevén az omega-6 zsírsav – egy többszörösen telítetlen zsírsav, amit kizárólag a táplálékkal tudunk bevinni szervezetünkbe, mivel az emberi szervezetben nem képződik. Számos pozitív hatása van, ezek közül a leginkább bizonyított az, hogy:

  • hatásos lehet a daganatos megbetegedések kiegészítő kezelésében,
  • segíthet megelőzni az inzulinrezisztenciát,
  • segít a reumathoid artritis tüneteinek csökkentésében,
  • csökkenti a migrénes rohamokat és a vérnyomást,
  • és könnyítheti a fogyást.

A fogyasztásánál azonban ügyelni kell arra is, hogy ne essünk túlzásokba, mert a túl sok omega-6 zsírsav fogyasztása, és ezzel szemben a túl kevés omega-3 bevitele kedvezőtlen hatást gyakorolhat a szervezetünkre!

zöld mártás

Németországban régóta kedvelt zöldség, a frankfurti „zöld szósz" fontos összetevője – fotó: pixabay.com

A borágó virágai kellemes ízűek, feldobnak bármilyen italt

A növényt régóta nevezik uborkafűnek, ez nem véletlen: a friss leveleinek íze sokakat  emlékeztet az uborkára. Kiváló főzelékhez, mártáshoz, de felhasználható a nyári savanyításnál is.

A fiatal, zsenge levelei apróra vágva alkalmasak gyenge ízű levesekhez, hideg italokhoz vagy krémsajtok, szendvicsek ízesítésére is, azonban kis mennyiségű pirrolizidin-alkaloid tartalma miatt a májproblémákkal küzdőknek ajánlatosabb kerülni a fogyasztását.

Németországban régóta kedvelt zöldség, a frankfurti „zöld szósz" fontos összetevője, a hesseni nemzeti konyha jellegzetes étele.

A történészek szerint a Grüne Soße, vagyis zöld mártás Goethe egyik kedvenc étele volt. A legenda szerint annyira szerette, hogy még miniszterként is az édesanyjával készíttette és postakocsival küldette magának.

Magáról a receptről kiderült, hogy nem német eredetű, több mint kétezer éves és állítólag a római legionáriusok hozták magukkal a Közel-Keletről. A frankfurti zöld mártás a recept szerint hét növénnyel készül: petrezselyem, turbolya, snidling, kis vérfű, borágó, zsázsa és sóska van benne. Lényegében egy tartármártás rengeteg zöldfűszerrel. Elsősorban levesben főtt húsok, párolt, vagy grillezett halak vagy újkrumpli mellé tálalják.

A borágó rendkívül egészséges, bátran lehet próbálkozni a használatával, éppen úgy, mint ahogy azt tesszük az alapvető gyógyteákkal vagy a különlegesebb szuperfoodokkal!