Mi az a dubaji csoki, és miért ennyire népszerű?

Jakabfi Dávid, a modern cukrászat egyik kiemelkedő alakja szerint a dubaji csoki rövid idő alatt olyan népszerűségre tett szert, hogy még a bejglinél is népszerűbbé válhat. Már egyre több magyar cukrászdában és étteremben készítik, és a kereslet egyre nagyobb iránta.

A dubaji csoki alapja a török tészta, a kadayif, valamint a pisztácia. Irán hatalmas pisztáciatermesztő, és a világ minden tájára szállítják a pisztáciapasztát.

A dubaji csoki egy speciális arab édesség, a „Can't Get Knafeh of It" különleges csokoládéja, amely a közel-keleti konyha egyik híres desszertjét, a knafeh-t ötvözi a csokoládéval. Egy tejcsokoládéba burkolt desszertről van szó, amely belül ropogós kataifi tésztát, pisztáciakrémet és tahinit – szezámpasztát – tartalmaz, mely kombináció egyedülálló íz- és textúraélményt nyújt. Ezt a desszertet egyébként a dubaji Fix Dessert Chocolatier készíti, és világszerte nagy népszerűségnek örvend.

Természetesen ez az édesség is akkor a legfinomabb, ha eredeti hozzávalókból készül, és százszázalékos pisztácia kerül bele. Ezért nem szabad kispórolni belőle a minőséget.

Jakabfi Dávid desszertséf úgy véli, könnyen lehet, hogy idén karácsonykor ebből nagyobb mennyiséget kell majd készíteni, mint bejgliből, ugyanis már most a jövő évre vesznek fel rendeléseket.

dubaji csoki

A dubaji csoki, egy speciális arab édesség – fotó: Shutterstock

A közösségi oldalakon számos dubajicsoki-recept kering, aminek köszönhetően sokan otthon is megpróbálkoznak a desszert elkészítésével, azonban Jakabfi Dávid szerint nem mindegy, hogyan fogunk neki:

„Az a lényege, hogy a töltelék krémes maradjon, mégis legyen egy tartása a csokoládénak, különben könnyen sérülhet. Az általunk készített édesség esetében magas a töltelék aránya, ezen belül pedig a megszokotthoz képest jóval nagyobb a pisztáciatartalom" – magyarázta, mi a titka a dubaji csokinak.

Forrás: 24.hu