Amerikai aktivisták harcolnak a kávé „koffeinmentesítésének" európai módszere ellen, mert szerintük az előállításához használt anyagok rákkeltőek – írja a greendex.hu

kávé

A koffeinmentesítés módszere lehet problémás – fotó: pixabay.com

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a koffeinmentes kávé, főként azok körében, akiknek valamilyen okból korlátozniuk kellene a koffeinbevitelüket. Közéjük tartoznak a várandós nők, a szorongásos zavarokban, magas vérnyomásban, alvászavarokban, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők.

Nemrég egy aktivistákból álló csoport petíciót nyújtott be az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalhoz (FDA) azt követelve, hogy szüntessék be az európai módszerrel „koffeinmentesített" kávé árusítását. Érveik szerint ez ugyanis olyan szerves anyagokat tartalmaz, amelyek rákot okozhatnak.

Az Environmental Defence Fund (Környezetvédelmi Alap) a petíciójában azt állítja, hogy az FDA a metilén-klorid élelmiszerekben való engedélyezésével figyelmen kívül hagyta az úgynevezett Delaney záradékot, amely tiltja az olyan élelmiszer-adalékanyagokat, amelyek rákot idézhetnek elő emberekben illetve állatokban.

A koffeinmentes kávé előállításának három fő módszere, illetve alapanyaga létezik: a szén-dioxid-, a vízalapú és a szerves vegyületek felhasználása.

Európában az utóbbi a leginkább alkalmazott módszer, amelynek során metilén-kloridot és etil-acetátot használnak. Ez az eljárás ugyanis hatékonyan távolítja el a koffeint, miközben megőrzi a kávé ízét és aromáját.

A koffeinmentes kávé európai módszerrel történő előállítása több lépésben történik:  például a kávébabokat gőzzel lágyítják, majd oldószerbe – metilén-kloridba – áztatják. A kávéban a metilén-klorid határértéke 2 mg/kg lehet. Ezt az anyagot hivatalosan tesztelték és kis mennyiségben engedélyezték az élelmiszerekben való felhasználásra.

A metilén-kloridot a kávé „koffeinmentesítésén" kívül másra is használják. Megtalálható például a körömlakk lemosókban, festékoldókban, fémtisztítószerekben és gyógyszerekben is.

Minden olyan élelmiszeripari termék, amely a megállapított határértékek feletti metilén-klorid-maradékot tartalmaz, nem kerülhet forgalomba vagy fogyasztásra

– nyilatkozta az FDA szóvivője.

William Murray, a Nemzeti Kávészövetség elnök-vezérigazgatója álláspontja szerint a tudományos eredmények fényében az európai forrásból származó koffeinmentes kávé betiltása indokolatlan lenne, sőt egyenesen káros a lakosságra nézve.

A petíciót az FDA vizsgálja, az intézmény eddig még nem tett közzé hivatalos álláspontot az eredményre vonatkozóan.