Ha az étrendünk fenntartható forrásból származó elemekből áll össze, az nem csupán a bolygónak lesz jó – írja a divany.hu. Szakemberek most a bolygódiétás index alapján értékeltek egyes élelmiszereket az emberi egészségre és a bolygóra gyakorolt hatásuk alapján.
A harvardi kutatók azt találták, hogy a bolygóbarát ételeket fogyasztók halálozása negyedével alacsonyabb volt, mint azoké, akik nem ilyen típusú ételeket fogyasztottak.
Hogyan válasszunk olyan ételeket, melyek egyaránt jók nekünk és a Földnek is?
Öt kategóriába sorolthatók azok az élelmiszerek, amelyekből érdemes válogatnunk a hosszabb élet érdekében. Ezek a következők:
• teljes kiőrlésű gabonafajták,
• gyümölcsök,
• keményítőt nem tartalmazó zöldségek (pl. karfiol, brokkoli, gomba, paradicsom),
• diófélék,
• telítetlen olajok (pl. olíva-, mogyoró-, dió-, napraforgó-, repce- és kukoricaolaj).
A húsfélék azért hiányoznak a felsorolásból, mert a kutatók szerint a fehérjebevitelt is növényi alapanyagokból biztosító étrend a szív- és érrendszeri, légzőszervi és neurodegeneratív betegségek általi halálozás mellett a daganatos betegségek miatt bekövetkező halálozás esélyét is jelentősen csökkenti.
Korábbi kutatási eredmények is rendelkezésre állnak azzal kapcsolatban, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása főleg az idősebbeknél csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását, valamint a krónikus betegségekkel összefüggésbe hozott gyulladásmarkerek értékeit.
A napi öt adag zöldség vagy gyümölcs fogyasztása csökkenti a halálozást, a maximális nyereséget pedig épp az öt adag elfogyasztásával érhetjük el.
A maximális nyereséget a napi öt adag zöldség, gyümölcs elfogyasztásával érhetjük el – fotó: Pixabay
A diófélék előnyét egy 2019-es kutatás határozta meg az elhízás kisebb előfordulásában.
Az állati eredetű fehérjékkel kapcsolatos eredmények azonban nem egyértelműek, ugyanis csupán bizonytalan kapcsolatot sikerült kimutatni a vörös húsok fogyasztása és a betegségek kialakulása, valamint a halálozás közt.