A nyers, feldolgozatlan élelmiszerek, köztük a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy sikeresen lefogyjunk, emellett az egészségünkhöz is elengedhetetlenek, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot és élelmi rostot tartalmaznak.
Alma
Egy közepes méretű alma csupán 75 kalóriát tartalmaz, azonban nagyon hatékonyan csökkenti az éhségérzetet. A tartósan kalóriaszegény diétát követők gyakran fogyasztanak a gyümölcsből, megkönnyítendő a szigorú diétát. Egy tanulmány szerint amennyiben a főétkezés előtt 15 perccel megeszünk egy almát, a főétkezés alatti kalóriabevitelünk akár 15 százalékkal is csökkenhet. Ráadásul egyetlen alma a napi ajánlott élelmi rost mennyiségének több mint 15 százalékát fedezi.
Egy közepes méretű alma mindössze 75 kalóriát tartalmaz, és hatékonyan csökkenti az éhségérzetet – fotó: Pixabay
Leveles zöldségek
Tanulmányok igazolják, hogy mindegyik leveles zöldség rengeteg vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, miközben kalóriatartalmuk alacsony. Egy csészényi fodros kel például csupán 34 kalóriát tartalmaz. A leveles zöldségekből tehát nyugodtan fogyasszunk bőségesen.
Brokkoli
A brokkolit az egyik legegészségesebb zöldségfélének tartják. Tanulmányok egyértelműen kimutatták, hogy a brokkoli fiatal hajtásainak rendszeres fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség és a rákbetegségek kialakulásának kockázatát. Kalóriatartalma pedig alacsony, hiszen egy csészényi mindössze 31 kalóriát tartalmaz.
A brokkolit az egyik legegészségesebb zöldségfélének tartják – fotó: Pixabay
Bogyós gyümölcsök
Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a gyümölcsök közül a bogyósok tartalmazzák a legtöbb antioxidánst. Előnyük továbbá, hogy a többi gyümölcshöz képest viszonylag alacsony a glikémiás indexük. C-vitamin-tartalmuk viszont magas, és egyéb vitaminokat is bőséggel tartalmaznak, továbbá nagy arányban tartalmaznak élelmi rostot is. Egy csésze bogyós gyümölcs kalóriatartalma bőven 100 alatt van.
Édesburgonya
Az édesburgonya rendkívül egészséges: kiváló C-vitamin-, B12-vitamin- és D-vitamin-forrás, gazdag ásványi anyagokban, vasban és magnéziumban. Az édesburgonyában található rostok jótékonyan hathatnak a bélrendszer egészségére, ezáltal csökkentve a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Emellett az édesburgonyában található antioxidánsok is jótékony hatással lehetnek a bélrendszerre. Számtalan egészségügyi előnye között említhető vérnyomáscsökkentő tulajdonsága is. 100 gramm édesburgonya 117 kalóriát tartalmaz, így a fogyókúrázók is beilleszthetik az étrendjükbe.
Az édesburgonyát a fogyókúrázók is beilleszthetik az étrendjükbe – fotó: Pixabay
Uborka
Az uborka ideális választás a fogyókúrázók számára, mert kalóriatartalma nagyon alacsony. Egy csészényi szeletelt uborka mindössze 16 kalóriát tartalmaz. Víztartalma viszont magas, ami segíthet a hidratáltság fenntartásában és az éhségérzet csökkentésében is.
Görögdinnye
A görögdinnye szintén remek választás a diétázók számára, hiszen egy csészényi mindössze 46 kalóriát tartalmaz, magas víztartalmának köszönhetően pedig hidratáló hatású. Emellett gazdag A- és C-vitaminban, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez.
Forrás: termeszeti.hu
Indexkép: Shutterstock