A hüvelyesek közül is talán a legegészségesebb a növényi fehérjében bővelkedő bab, mivel több tápanyagot és kevesebb kalóriát tartalmaz, mint az állati fehérjeforrások. Ezért a táplálkozási tanácsadók azt javasolják, hogy a húsok egy része helyett fogyasszunk hüvelyeseket: babot, borsót, lencsét vagy csicseriborsót.

A kék zónában élők ismerik a hosszú élet titkát

A hüvelyesek az utóbbi időben akkor kerültek a leginkább reflektorfénybe, amikor a kutatók arra keresték a választ, mi lehet az oka annak, hogy a kék zónákban élők az átlagosnál hosszabb életet élnek. Kiderült, hogy az e területeken lakók hasonló életmódot folytatnak, amiben hangsúlyos szerep jut a főként növényi alapú étrendnek is. Naponta akár kétszer is fogyasztanak hüvelyeseket, ami a tudósok szerint hozzájárul a hosszú élettartamhoz.

A táplálkozási szakértők azt tanácsolják, hogy akár a sovány húsok helyett is fogyasszunk inkább hüvelyeseket, mivel az egészségre nincs különösebben jótékony hatással, ha az egyik állati eredetű telített zsírforrást egy másik, kevésbé telített zsírt tartalmazó állati fehérjeforrásra cseréljük, míg ha a húst hüvelyesekkel váltjuk ki, nemcsak fehérjéhez, hanem rosthoz is jutunk, ami nagymértékben hozzájárul az egészségünkhöz.

bab

A hüvelyesek fogyasztásával nemcsak fehérjéhez, hanem rosthoz is hozzájutunk – fotó: Pixabay

A hüvelyesek fogyasztásának egészségügyi előnyei

A rost támogatja az emésztésünk megfelelő működését, jóllakottságérzetet biztosít, segít abban, hogy egészséges bélmikrobiommal rendelkezzünk, továbbá csökkenti a gyulladást, és az erős immunrendszerhez is hozzájárul. Emellett a különféle bab- és borsófajták számos vitamint, ásványi anyagot, például rezet, vasat, magnéziumot, káliumot, folsavat, cinket, esszenciális aminosavat is tartalmaznak.

Mivel minden babfajtának más a táplálkozási profilja, például az egyiknek magasabb a rosttartalma, míg a másikban több az antioxidáns, a kalcium vagy a magnézium, akkor tesszük a legjobbat, ha többféle babot fogyasztunk.

Ha pedig a babot teljes kiőrlésű gabonával párosítjuk, hozzájutunk az élethez alapvető fontosságú aminosavak mindegyikéhez.

A babban lévő oldható rost nem csupán az emésztést serkenti, hanem csökkentheti a koleszterinszintet, és a vércukorszint stabilizálásával segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget. Bizonyított tény, hogy a heti négyszeri babfogyasztás több mint 20 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A rendszeres babfogyasztás még a fogyásban is a segítségünkre lehet, ráadásul a bab és az egyéb hüvelyesek olcsón megvásárolhatók, és akár otthon is termeszthetők.

Milyen reggelire esküsznek Loma Linda idősei?

A szintén a kék zónába tartozó kaliforniai Loma Linda városában élő lakosok emellett még egy titkot megosztottak arról, hogy mit esznek annak érdekében, hogy sokáig éljenek. Ők egy bizonyos típusú reggelire esküsznek: egy tál zabpehelyre a korai napindítás után.

Korai ébredés, erőteljes gyaloglás, reggeli előtt hat pohár víz, reggelire zabpehely és szilvalé, mely gazdag tápanyagokban és betegségmegelőző fitokemikáliákban s antioxidánsokban – írták a SurreyLive reports kutatói.

Helen Bell táplálkozási szakértő úgy fogalmazott: „A zabpehely kiváló választás reggelire, különösen azok számára, akik a hosszú életre törekednek. Ez egy teljes kiőrlésű gabona, amely tele van oldható rostokkal, amelyek segíthetnek az egészséges koleszterinszint fenntartásában, és támogathatják a szív egészségét. Gyakran ajánlom a zabpelyhet, mert sokoldalúan felhasználható; gyümölcsöket, dióféléket vagy magvakat adhatunk hozzá, hogy fokozzuk a tápanyagprofilját".

Forrás: divany.hu, in.hu

Indexkép: Shutterstock