Vesebetegség esetén kerülni kell a magas nátrium-, kálium- és foszfortartalmú ételeket, illetve korlátozni kell az egészségtelen zsírokban és cukorban gazdag élelmiszerek fogyasztását is. A sok kalcium és alkohol is kerülendő.

A vese rendszeresen eltávolítja a szervezetből a salakanyagokat és a felesleges folyadékokat. Ennek a funkciónak az elvesztése azonban veszélyeztetheti más létfontosságú szervek egészségét és működését.

A magas vérnyomást okozó táplálékok növelik a vércukorszintet, elősegítik a súlygyarapodást, és közvetlen károsodást okoznak a vesékben. Ezek a tényezők pedig súlyosbítják azoknak a személyeknek az állapotát, akik már egyébként is vesebetegségben szenvednek.

A nátriumban gazdag ételek magas vérnyomást okoznak, ami duplán megdolgoztatja a veséket, ezzel is károsítva a vesék ereit. Ez funkcióvesztéshez vezet, azaz a vese nem tudja úgy ellátni a feladatait, ahogyan azt kellene. Sok sót tartalmaznak többek között a konzervek, a pácolt húsok, a sós szószok, a sajtok és a gyorsételek.

Amennyiben túl sok kálium halmozódik fel a szervezetben, akkor kialakul a magas káliumszint kockázata, ami akár szívmegálláshoz és szívrohamhoz is vezethet. A vesebetegeknél károsodnak a nefronok, azaz a vesék funkcionális egységei, és ezek a funkciók csak akkor állnak helyre, ha odafigyelünk a káliumban gazdag ételek korlátozására. Sok káliumot tartalmaz a banán, az avokádó, a burgonya, a paradicsom és a barna rizs.

Számos tanulmány szerint a cukor növeli a vesebetegség, a cukorbetegség és az elhízás kockázatait. A magas vércukorszint a vesék túlerőltetéséhez és ezáltal az erek károsodásához vezet.

A krónikus vesebetegség számos egyéb szövődményhez vezethet, mivel a veséknek csökken a képességük, hogy a foszforfelesleget eltávolítsák a vérből, ez pedig a nefronok károsodását idézi elő. Amikor a foszfor felhalmozódik az erekben, akkor eltávolítja a kalciumot a csontokból, és lerakódásokat hagy az érfalban. Ezért csak mértékkel szabad foszforban gazdag ételeket fogyasztani, mint amilyen a dió, a korpa, a gabonafélék, a bab és a lencse.

lencse

Csak mértékkel szabad foszforban gazdag ételeket fogyasztani – fotó: Pixabay

Ha a véráramban kalcium halmozódik fel, ez extra munkára kényszeríti a veséket, és ez a folyamat tovább károsítja azokat. Sok kalciumot tartalmaznak a tejtermékek, a halak. A zöld leveles zöldségek fogyasztását is korlátozniuk szükséges a vesebetegeknek, mivel oxálsavat tartalmaznak, és kalciummal kombinálva nagy kárt okozhatnak a szervezetben. Az oxalátok vesekövet is okozhatnak, amelyek szintén negatívan hatnak a vesék egészségére.

A zsíros ételek fogyasztása sem ajánlott, hiszen a koleszterin eltömíti az ereket, ami extra terhet ró a vesékre is, és azok tovább károsodnak. A telített és a transzzsírok károsak az egészségre.

Az alkohol is negatívan hat a vesék egészségére, így érdemes tartózkodni az alkoholfogyasztástól is vesebetegség esetén.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Indexkép: Pixabay