A gyógynövényeket és a fűszereket a világ számos táján kedvelik az emberek, de az, hogy egy-egy adott országban melyik fűszer vagy gyógynövény élvez előnyt, az országonként és földrészenként változó – olvasható a gyogyszernelkul.hu cikkében.

Idehaza például nagyon kedveljük a fokhagymát, Indiában a curry és a gyömbér az, ami elsőbbséget élvez, a Földközi-tenger partvidékén pedig a rozmaring és az oregánó áll az első helyen. Érdemes neked is ismerned, hogy mik azok a gyógynövények és fűszerek, amelyek nem hiányozhatnak a te konyhádból sem, és ezeknek milyen pozitív hatásai vannak.

gyömbér

A gyömbér antibakteriális, antivirális és köhögéscsillapító hatású – fotó: pixabay.com

A gyömbér

Nagy népszerűségnek örvend a gyömbér – nem véletlenül. Bioaktív vegyületekben gazdag, például gingerolban, amelynek kiemelkedő az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása. Nemcsak az emésztési panaszokat és az émelygést orvosolja nagy hatékonysággal, de csökkenti a vércukorszintet, a vérnyomást, nagyon jó akkor, ha fogyni szeretnénk, továbbá csillapítja az ízületi fájdalmakat is, enyhíti a gyulladást, illetve még a vér lipidszintjét is csökkenti.

Antibakteriális, antivirális és köhögéscsillapító. Gazdag forrása az A-, C-, E- és B-komplex vitaminoknak, sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz. Sajátosan illatos, csípős és kesernyés ízű gyökértörzsét hámozás után nyersen is fogyaszthatjuk.

oregáno

Az oregánó antioxidánsként hatékonyan csökkenti a szervezetben az oxidatív stresszt – fotó: pixabay.com

Az oregánó

A mediterrán térség egyik nagy kedvence, fűszer- és gyógynövény, ami olyan terpéneket tartalmaz, mint a timol és a karvakrol. Ezek a vegyületek erős antioxidáns tulajdonságaikról ismertek. A karvakrol a természetben található legerősebb antiszeptikus, vagyis fertőzés gátló anyag. Az oregánót a népi gyógyászat emésztési zavarok, hasmenés és hörghurut kezelésére alkalmazza. Gyulladáscsökkentő, étvágyjavító hatása van. Antioxidánsként hatékonyan csökkenti a szervezetben az oxidatív stresszt, kivédve ezzel a  sejtkárosodásokat.

Az ókori Egyiptomban köhögéscsillapítóként használták, a középkorban különböző fertőzések ellen vetették be sikeresen.

sáfrány

A sáfrány több mint 150 illékony, aromás vegyületet tartalmaz – fotó: pixabay.com

A sáfrány

A sáfrány az egyik legdrágább fűszer a világon – kézzel történik a betakarítása és a feldolgozása. Fűszerként levesek, mártások színezésére, ízesítésére használják, gyógyszerként pedig kiváló érzéstelenítő, fájdalomcsillapító, görcsoldó hatása miatt alkalmazzák. Több mint 150 illékony, aromás vegyületet tartalmaz: terpéneket, terpén-alkoholt és ezek észtereit, karotinoidokat (zeaxantin, likopin, valamint az alfa és béta karotinoidok), kesernyés ízű pikrokrotint és éterikus olajokat. Ezek olyan bioaktív vegyületek, amelyek sejtvédő hatással rendelkeznek.

Egyes feljegyzések szerint a rendszeres fogyasztása mérsékelheti a szívbetegségek, az Alzheimer-kór és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatait. Megnöveli a szervezetben a szerotonin szintjét, így pozitív hatása van az enyhe és közepes depresszióra és szorongásra is. A sáfrány felhasználásának az igazi titka a mértékletességben rejlik – óvatosan kell bánni az adagolásával, mert nagyobb mennyiségben szívleállást okozhat.

fahéj

A fahéj rendkívül ízletes, számos gyógyító tulajdonsággal is rendelkezik – fotó: pixabay.com

A fahéj

A fahéjat sokan kedvelik, hiszen sok-sok étel alapfűszere lehet. A fahéjat a trópusi Cinnamomum növény nemzetségből származó fafajok lefejtett sötétbarna kérgéből készítik. Általában a ceyloni fahéjfából, valamint a kínai fahéjfából állítják elő, de gyakori az indonéz kasszia felhasználása is. A feldolgozás során a lehántolt kérget napokig szárítják, majd a külső részt eltávolítják – száradás közben a megmaradt belső réteget fahéj tekerccsé tekeredik össze.

A fűszer amellett, hogy rendkívül ízletes, számos gyógyító tulajdonsággal is rendelkezik. Eugenolt tartalmaz, ami egy erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bír. A kutatási eredmények szerint nagyon hatékony a vérzsírszint, a vércukorszint és a magas vérnyomás csökkentésében. Természetes antibiotikum, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésekkel szemben.

fokhagyma

A fokhagyma az érelmeszesedés megelőzésében is verhetetlen – fotó: pixabay.com

A fokhagyma

A fokhagyma számos betegség megelőzésében, illetve gyógyításában szerepet játszik. Terápiás hatás szempontjából a legjelentősebb hatóanyagai a kéntartalmú vegyületek, amelyek a cisztein származékai. Ezek segíthetnek megakadályozni, hogy plakk halmozódjon fel az artériákban, illetve az érelmeszesedés megelőzésében is verhetetlen.

Erősen antibakteriális és gombaellenes hatását Louis Pasteur már 1858-ban  leírta, később pedig (1920-ban) egy svájci gyógyszergyár izolálta az antibakteriális hatóanyag vegyületeket: az alliin-t és az abból kialakuló allicin-t. Egyes feljegyzések szerint a szív- és érrendszeri betegségek prevenciójában szerepe van, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk.

rozmaring

Rozmaring – fotó: pixabay.com

A rozmaring

Fűszernövényként és a népi gyógyászatban egyaránt alkalmazzák. Fontos alapanyaga az aromaterápiának. A rozmaring rozmaringsavat tartalmaz, ami egy fenolos vegyület, számos egészségügyi előnnyel.  Antioxidánsként csillapítja a fájdalmat, a gyulladást, de vírusellenes és antibakteriális hatása is kiemelkedő. A rozmaringolajat a népi gyógyászatban emésztési zavarok kezelésére, enyhe izom- és ízületi fájdalmak és enyhe perifériás keringési zavarok enyhítésére használják.

A mediterrán konyha egyik fő fűszere. Használhatjuk mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gomba- és halételek fűszerezésére.