Létezik egy rovar, amely szinte láthatatlanul rejtőzik az állatok szőrében vagy tollai között, miközben a vérüket szívja. De a kullancslegyek (Hippoboscidae) nemcsak az állatokra, hanem az emberekre is veszélyt jelenthetnek. Hogyan védekezhetsz ellenük?

A kullancslégy jellemzői

Hippoboscidae család több mint 200 fajt foglal magában, melyek mindegyike specializálódott egy adott gazdaállatra. Testük lapos és kemény, ami megkönnyíti számukra, hogy rejtőzzenek az állatok szőrében vagy tollazatában. Szívós, karmokkal rendelkező lábaik segítségével szorosan kapaszkodnak gazdáikhoz, így szinte lehetetlen megszabadulni tőlük mechanikusan. A család legismertebb tagja a madárkullancslégy (Ornithomyia avicularia), amely elsősorban a madarak vérét szívja.

A kullancslegyek szokatlan módon szaporodnak, ugyanis a legtöbb rovarral ellentétben elevenszülők. A nőstények petéik helyett kifejlett lárvákat hoznak világra, melyek azonnal bábozódnak és néhány nap múlva kikelnek. A felnőtt kullancslegyek készen állnak a gazdaállatra való rögzülésre és a vérszívásra, ami nélkül nem képesek túlélni. Ez a gyors alkalmazkodás rendkívül hatékony életciklust biztosít számukra, és lehetővé teszi, hogy egész évben jelen legyenek a természetben.

A kullancslegyek szinte minden kontinensen megtalálhatók, de leginkább mérsékelt és trópusi éghajlaton fordulnak elő. Kedvelt gazdaállataik a madarak, de sok faj az emlősöket sem kíméli, így gyakran okoznak problémát a juhok és más haszonállatok számára is. Magyarországon is előfordulnak, különösen a madárpopulációk körében, de olykor lovak és más nagyobb emlősök körében is.

Egészségügyi kockázatok

A kullancslegyek vérszívása irritációt, gyulladást és fertőzéseket okozhat. Számos tanulmány szerint a kullancslegyek különféle patogéneket, például baktériumokat vagy vírusokat is hordozhatnak, amelyek betegségeket okozhatnak a gazdaállatokban. A madárállományokban például a kullancslegyek által terjesztett Haemoproteus parazita különösen veszélyes lehet.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

A kullancslegyekkel szembeni védekezés nehéz, mivel testük ellenáll a mechanikus eltávolításnak, és repülési képességüknek köszönhetően könnyedén terjednek. A madárházak, istállók és más állattartási területek rendszeres tisztítása és fertőtlenítése segíthet a kullancslegyek számának csökkentésében, valamint rovarirtó szerek és permetek is alkalmazhatók.

A kullancslegyek életmódjának és terjedésének kutatása nagyon fontos, hiszen ezek a paraziták komoly hatással lehetnek a vadon élő és háziasított állatok egészségére. Jelenleg is folynak olyan vizsgálatok, melyek célja annak kiderítése, hogy hogyan képesek ezek a légyfajok túlélni extrém körülmények között is, és milyen hatékony módszerekkel lehet csökkenteni populációjukat a környezet károsítása nélkül.

Forrás: termeszeti.hu

Indexkép: Shutterstock