A forró és hosszú nyár visszafogta a terjedését, de a hajnali harmat és a minimális eső is elég volt ahhoz, hogy a fertőzésveszély újra 100%-ra ugorjon. A lisztharmatra az almában és a szőlőben is érdemes odafigyelni - figyelmeztetett mindenkit Zsigó György növényorvos a legújabb előrejelzésében.
A fiatal hajtásokat fertőzi
Az idei gyümölcsökön már nem tud nagy bajt csinálni, de a fiatal hajtásokat még tönkreteheti. A zöldségféléken, a dísznövényeken, valamint az útmenti gyomokon is megtalálható valamelyik fajtája - írta meg a növényvédőszer.hu.
Mivel permetezhetünk?
Aki végül permetezés mellett dönt, annak a szakember a kéntartalmú gombaölőket javasolja, amelyekkel perzselés nélkül 25 fok alatti hőmérsékleten dolgozhatunk. Ez már csak azért probléma, mert sokszor éjszaka sem csökken 25 fok alá a levegő hőmérséklete.
Mik a lisztharmat tünetei?
A magas páratartalom és a 15 fok, valamint a sűrű lombozat elég a lisztharmat számára, hogy elterjedjen. Ilyenkor a zöld növényi részeken, a felületeket behálózva gombafonalakból és a rajtuk képződő spórákból álló fehéres-szürke bevonat képződik a virágzaton, a hajtásokon, a terméseken, valamint a leveleken.
A gomba mindig a növény felszínén marad, csak szívókacsokkal kapaszkodik fel a levél bőrszövetébe. A gomba miatt a levelek a szőlőszemek kirepednek és duzzadni kezdenek, ami vonzza a szürkepenészt, a darazsakat és a muslincákat.
A gyomokon is megjelent a lisztharmat - fotó: Zsigó Gyögy - Növényvédőszer
Hogyan előzhető meg az elterjedése?
A megelőzéshez olyan anyagokat használhatunk, mint a tej, a tejsavó, a szódabikarbóna, vagy éppen a sütőpor. Jó megoldást jelenthet a mezei zsurló kivonat és annak főzete. Azzal is sokat tehetünk, ha az öntözés során elkerüljük, hogy a levelekre kerüljön víz. Ezt a csepegtető öntözéssel kerülhetjük el a legjobban.
A túlzott nitrogén kijuttatása a szövetek fellazulását eredményezi, ami végül táptalajul szolgál a gombabetegségek számára.