A rovarokból készíthető élelmiszerek bevezetése hosszú idő óta tudományos viták tárgyát képezi, és az élelmiszer-ellátás tornyosuló nehézségeire való tekintettel egyre sürgetőbben vetődik fel. Az engedélyezés mellett szóló legfontosabb érv az előállítás viszonylag alacsony költsége (gyorsabb szaporodási ciklus, hulladékok hasznosítása), valamint az a tény, hogy jelenleg a világban kereken kétmilliárd ember fogyasztja rendszeresen ezeket a fehérjedús apró élőlényeket – írja a preview.schweizerbauer.ch.
Svájcban és általában Európában azonban sokan idegenkednek a rovarok fogyasztásától, ezért az ilyen ételek gyors elterjedése földrészünkön nem várható. Egy sáskából készült előétel a svájci éttermekben vagy egy mélyhűtött lisztbogár-hamburger a boltokban egyelőre inkább riasztaná, mintsem vonzaná a vevőket.
Európában egyelőre nem lehet a rovarevés gyors elterjedésére számítani – fotó: Shutterstock
A 330 üzletet működtető SV konszern figyelemmel kíséri a fogyasztási trendeket, de szerinte a rovarok élelmiszerként való fogadtatását csak a gyakorlatban lehet felmérni, amihez hosszú idő (több generáció) szükséges. A rovarokból készült ételek egy része jelenleg Hollandiából és Belgiumból kerül Svájcba, a legnagyobb helyi beszállító pedig a luzerni Entomos vállalat, amely a piacnyitásra készülve már évek óta foglalkozik azok gyártásával.
Felmérése szerint jelenleg a svájci polgároknak legfeljebb 10 százaléka (800.000 fő) hajlandó rovarokat enni, de ha mindegyikük évente 100 grammnyit fogyaszt azokból, akkor máris egy 80 tonnás piac alakulhat ki. Egy kiló grillezéshez használható sáska azonban pillanatnyilag 160 frankba kerül, ami inkább drága ínyencségre utal, és ellentmondásban áll a rovartermékek olcsóságáról szóló elképzelésekkel.