A legtöbb háztartásban rendszeresen felüti a fejét a túlérett banán problémája. Valahogy mindig marad, jobb esetben csak egy-két igencsak megbarnult példány, amit már nincs kedvünk önmagában megenni, de nem szívesen dobnánk ki. Szerencsére nem is kell, hiszen remek finomságok készíthetők belőle. Nézzünk is meg párat.

A babák banánt vennének

A bébiételek kedvelt alapanyaga a banán, hiszen kellően pépes és nagyon finom, édes az íze. Így hát, amikor már kezd megbarnulni, de természetesen még jóval a folyékonnyá válás előtt van, kitűnő bébiétel készíthető belőle.

Ráadásul az édes íze elveszi más, kevésbé közkedvelt zöldségek ízét, mint például a spenótét, így bátran tehetünk bele a banán mellé azt is, de nagyon finom naranccsal, almával, céklával is. Akár turmix formájában is adhatjuk, sőt, mi is elfogyaszthatjuk. Nem kell semmi más hozzá, csak egy kis tej, a banán, és sok egyéb finomság, például fagyasztott bogyós gyümölcsök, és különféle zöldségek.

A tojás helyett is kiváló

A banán tökéletes helyettesítő alapanyag olyan süteményeknél, ahol egész tojást kell használni, leginkább brownie-k, pudingok és muffinok esetében. Ezeknél a süteményeknél egy tojást helyettesíthetünk egy érett banánnal. Ezáltal a cukor mennyiségét is nyugodtan lecsökkenthetjük, hiszen jóval édesebb lesz a sütemény, mintha tojást használnánk a banán helyett.

A banánkenyér is igazán finom

Az angolok egyik kedvenc süteményének csak a nevében van köze a kenyérhez, ízében leginkább egy kuglófhoz hasonlít. Egyszerű, kevert tészta, ami pár perc alatt elkészül, és feldobhat minket annak érzése, hogy nem kellett kidobni a túlérett banánt sem. Sőt, az összetört banánok hosszan nedvesen tartják a sütemény tésztáját, így az nem fog kiszáradni és morzsálódni.

banánkenyér banánnal

A banánkenyér egyszerű és nagyon finom. Fotó: 123rf.com

Szükséged lesz az alábbi hozzávalókra:

3 érett banán összetörve, 2 tojás, 10 dkg cukor, 4 evőkanál vaj, megolvasztva, 180 gramm liszt, 2 teáskanál sütőpor, fél teáskanál só és egy nagy marék mazsola, vagy aszalt meggy vagy durvára tört dió, vagy bármi, amit szerettek és beleillik.

Elsőként törd össze a banánokat, majd keverd bele a tojásokat, és dolgozd el benne a cukrot és a vajat. Tedd bele a lisztet, a sót és a sütőport, majd alaposan keverd el. Öntsd kivajazott formába, ami lehet egy téglalap, de akár egy kuglóf forma is, majd 170 fokos, előmelegített sütőben körülbelül 1 óra alatt süsd készre.

Készíts házi banánfagyit

A lehető legegyszerűbb módon készítheted el, vagyis  darabold fel, fagyaszd le, majd géppel verd habossá. Kiváló lehet, ha bogyós gyümölcsöket adsz hozzá, mert azok ellensúlyozzák az édességét, de kiváló lehet mogyoró-, vagy diódarabokat, vagy apróra vágott csokoládéval.

Igyatok egy Vidám majom italt

Ettől az italtól egészen biztosan mosolygósak lennének még a legelkeseredettebb majmok is. Vegyél két nagyon érett banánt, vágd fel és tedd 4 órára fagyasztóba. Készíts 120 ml erős eszpresszó kávét, majd hűtsd le. Tedd a banánt és a kávét turmixgépbe, adj hozzá 180 ml hideg tejet, 1 púpozott kanál kakaóport, 1 evőkanál mézet és keverd össze az egészet. Hűtve a legfinomabb.

Készíts banándzsemet

A túl sok érett banánból készíts házi banánlekvárt. Hozzávalók:

1 kg banán, amely a héja nélkül körülbelül 75 dkg, 1 mokkáskanál citromsav, 10 dkg cukor

Törd pépesre a banánt, majd add hozzá a cukrot és a citromsavat, ezután keverd össze. Tedd fel főni, és folyamatos kevergetés mellett főzd a forrástól számított 15 percig, amíg kellően sűrű lesz. Tedd sterilizált üvegekbe, csavard rá a tetőt, majd forrón fordítsd fejjel lefelé, hogy teljesen csíramentes legyen és sokáig elálljon. Száraz dunsztba hagyd kihűlni.

Ezért egyél sok banánt

1. A banán nagyon kalóriadús, így rengeteg energiával fog feltölteni. Akkor is számíthatsz rá, amikor komolyabb betegségen estél át, hiszen segít, hogy visszanyerd az elvesztett erőd és súlyod.

2. A banán gazdag káliumban és magnéziumban, így sokat tehetsz a vérnyomásod szinten tartásáért, és a szíved egészségéért is, ha sokat fogyasztasz belőle.

túlérett banán tányéron

Ne dobd ki a túlérett banánt, hanem készíts inkább finomságokat belőle. Fotó: 123rf.com

3. Antacid-hatásának köszönhetően megvéd a gyomorfekélytől. Mivel megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját, megvéd a gyomorsav túltermelődésétől.

4. Hasmenés esetén számíthatsz rá, hiszen segít visszaszerezni az elvesztett káliumot.

5. Sok pektint tartalmaz, mely jó hatással van az emésztésre és segítséget nyújt székrekedés esetén.

6. Triptofán tartalma javítja a kedélyedet.

7. Minél érettebb a banán, annál több TNF (tumor nekrózis faktor) van benne. A TNF egy rákellenes anyag, mely segít leküzdeni az abnormális sejtburjánzást a testben.

8. Egy banánnal fedezheted a napi C-vitamin szükségleted 15%-át.

9. A banán segít edzésben tartani. Fokozza az izmok működését, természetes módon juttatja a szervezetet szénhidráthoz, antioxidánsokhoz és egyéb tápanyagokhoz.

10. Magas vastartalmának köszönhetően hemoglobin termelést idéz elő, így segít leküzdeni a vérszegénységet.

De nem csak te, hanem a növényeid is hálásak lesznek neki, hiszen a reszelt banánhéj nagyon jó táptalaj a palánták számára, és még a levéltetveket is el tudod űzni vele.