A WHO adatai szerint a spirulina tápértéke nagyobb bármilyen ismert élelmiszernél vagy orvosi készítménynél – írja a 168.hu.
A spirulina olyan mikroszkopikus vízinövény, ami több mint 500 millió éve terem a földön. Rendkívül értékes anyagok kombinációját tartalmazza, ezek között van olyan, ami kifejezetten ritka és a növényi élelmiszerekben gyakorlatilag nem található meg. A WHO adatai szerint a spirulina tápértéke nagyobb bármilyen ismert élelmiszernél vagy orvosi készítménynél.
A spirulina az emberi szervezet számára a legértékesebb és a legharmonikusabb táplálék – 1 gramm alga egyenértékű 1 kg zöldség tápértékével.
A spirulinának számos kedvező élettani hatása van – fotó: pixabay.com
Milyen hasznos anyagokat tartalmaz a spirulina?
A spirulinában több mint 100 pótolhatatlan biológiailag aktív anyag található:
- proteinek: fehérjék (60-70%-ban), 18 aminosav (köztük 8 esszenciális aminosavat),
- vitaminok: A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, PP
- mikroelemek: vas, jód, kalcium, nátrium, kálium, réz, magnézium, mangán, cink, foszfor, szelén, króm, vanádium,
- nukleinsavak (DNS és RNS)
- tartalmaz még: klorofillt, enzimeket, többszörösen telítetlen zsírsavakat, fikocianint (lassítja a rákos sejtek szaporodását) és mannitolt (a Q10-hez hasonló koenzim).
A spirulina élettani hatásai
Az algákban az élethez szükséges, szinte valamennyi anyag megtalálható, olyan természetes egyensúlyba rendezve, amit egyetlen étrend-kiegészítő sem tud utánozni. Élettani hatásai kiemelkedőek:
- csökkenti a vérnyomást
- antioxidáns
- normalizálja a bélflórát,
- antibakteriális hatása van
- csökkenti a lipid és koleszterinszintet
- erősíti az immunrendszert
- normalizálja az anyagcserét
- helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát
- kiváló forrása a vasnak
- könnyen emészthető
- alkalmas a nehézfém kivezetésére is, pl.: ólommérgezés esetén
Ellenjavallatok
Óvatosan alkalmazzák azok a vesebetegek, akiknek korlátozniuk kell a fehérjedús ételeket. Nem javallott a fogyasztása akut gyomor és bélbetegségeknél sem.