Egyre népszerűbb, különleges alapanyag a gasztronómiában a vadrizs, ami nem is rizs. De akkor valójában mi?

vadrizs

A sötét színű vadrizst úgy használjuk fel, mintha rizs lenne – fotó: Pixabay

A rizs összes jó tulajdonságaival rendelkezik

A vadrizs Kanada és az Egyesült Államok között fekvő Nagy-tavak vidékéről származik, de termesztése már átterjedt Kaliforniára és Texasra is.

A sötét színű vadrizst úgy használjuk fel, mintha rizs lenne, de nem az, igazából egy fűféle, a vízifű termése, amely a zabbal áll közelebbi rokonságban.

Frissen aratva magja zöld színű, melyet szárítással tartósítanak. Ekkor színe barnás-feketévé válik. A rizs összes jó tulajdonságaival rendelkezik: gluténmentes, tápértéke magas, élelmi rost és kalóriatartalma a barna rizshez hasonló. Teljes értékű fehérjeforrás is, tartalmazza az összes aminosavat, ami szervezetünk számára hasznos.

30-40 perc alatt fő meg

Magas rosttartalma révén kiválóan salaktalanítja a szervezetet, segíti a fogyást, mert nagyobb teltségérzetet ad. Káliumtartalma is magasabb az átlagnál, ami segíti egyensúlyban tartani a szervezet vízháztartását. Csökkenti a szívbetegség, a cukorbetegség, az Alzheimer-kór és a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Íze igen intenzív, egyedien füstös, erőteljes. Emiatt inkább keverve készítik, leggyakrabban rizzsel, de sok minden mással is jól harmonizál. Illik a halhoz, a vadhoz és csirkéhez, tejszínes ételekhez, gombához, gyümölcsökhöz, de még levesbetétnek is.

Főzési ideje körülbelül 30-40 perc. Ha 25-30 percre hideg vízben áztatjuk, főzési idejét 5-10 perccel csökkenthetjük. A főzés során a rizsszemeket borító fekete maghéj felpattoghat, de nem lesz ragacsos, pergő marad.