A BugBox nevű cég – mely ehető rovarokkal foglalkozik – alapítója azt mondta, elméletileg lehetséges, hogy a rovarok is elhízzanak, persze attól függően, hogy mit esznek – írja az ng.24.hu.

A különféle rovaroknak nagyon eltérő a testzsírtartalmuk. Háromnegyedük átmegy a lárvastádiumon, amikor a testük akár fele is állhat zsírból, aminek nagy jelentősége van, ugyanis a rovarok akkor kövérek, amikor az átalakulásukhoz hatalmas mennyiségű energiára van szükségük. Ezért ez a rovarháj szükséges.

Erlend Sild, a cég alapítója főleg a rovarok fehérjetartalma iránt érdeklődik az alternatív fehérjeforrások miatt, és egy olyan automata rendszert fejlesztett ki, melyben tömegesen lehet ehető rovarokat nevelni, hiszen fontos, hogy a rovarok nevelése gazdaságos legyen. A legnépszerűbb rovar a házi tücsök, mely magas fehérjetartalma révén optimális emberi fogyasztásra, testének pedig 10-12 százaléka zsír.

tücsök

A legnépszerűbb rovar a házi tücsök, mely magas fehérjetartalma révén optimális emberi fogyasztásra – fotó: Shutterstock

Ezt a tücsökzsírt a rovarok feldolgozása során el kell választani a fehérjéktől, de nem vész kárba.

A tücskök étrendjéről Sild elmondta, hogy a zsírsavak szintjét befolyásolják az eltérő takarmányok, és így más mennyiségű omega-3 és omega-6 zsírsavat termelhetnek. A zsírok leválasztása után egy zöld, szagtalan folyékony olaj marad vissza, melyben nincsenek adalékanyagok.

Tehát a rovarokat is fel lehet hizlalni, s a zsírjuk az ember számára hasznos lehet, azonban a természetben nem fogunk elhízott rovarokat találni.