Nem kell soká találgatni, nem hagyjuk kétségek közt hánykódni az olvasót, hogy ez vajon mi? Nos, a karcagi birkapörköltről van szó, mely a pásztorok hagyatékaként maradt ránk. Ennek sajátos a főzési technikája, eltér a többi alföldi településétől.
A hagyomány szerint első körben megperzselik az öntöttvas lábosba belekerülő állat fejét, körmeit és farkát, húsát pedig eleinte víz hozzáadása nélkül megpörkölik – ha már egyszer pörköltről beszélünk – majd összefőzik a pacallal, a belsőségekkel és a megperzselt részekkel.
A pörkölt ízesítéséhez pedig leginkább a magyar konyha alapvető fűszereit: vöröshagymát, fokhagymát, őrölt- és csöves paprikát, valamint sót használnak. A pásztormondás szerint "egy birka egy lábas", ez a tuti minőség garanciája, ezért még egyidős állatok húsát sem szerették összefőzni.
A Karcagi Birkafőzők Egyesülete az alábbi recepttel nyújtotta be kérelmét a karcagi birkapörkölt Magyar Értéktárba való felvételére:
Hozzávalók
- 30 kg színhús
- 30-40 dkg őrölt csemege paprika
- 15-20 dkg só
- 1,5-2 kg vöröshagyma
- erős csöves paprika
- 0,5-1 kg sertészsír
- egy fej fokhagyma
A karcagi birkapörkölt receptjét a pásztorcsaládok szájhagyomány útján örökítették tovább. A tapasztalat szerint 3-4 éves jószágot választanak ki az akolból a főzés előtti napon, azt vágják le és szikkasztják meg: így készítik elő a másnapi birkapörkölthöz.
Az „egy birka-egy lábas" elve egyébként praktikus megfontolásból is ered: egy levágott állatot a család el tudott fogyasztani, nem kellett tartósítani a húst és semmi sem veszett kárba, mindent feldolgoztak. Nem véletlen, hogy családi eseményeken, összejöveteleken is birkapörkölt volt a főétel – igazi közösségi összetartó ereje legalább akkora kincs, mint jellegzetes ízvilága.
Forrás: egy.hu
Indexkép: Pixabay