A zebrahús főleg Afrika egyes régióiban, különösen a keleti és déli területeken kerül asztalra. A helyiek, különösen a tanzániai és kenyai térségekben, évezredek óta fogyasztják.
Napjainkban az egzotikus ételeket kedvelők és a fine dining éttermek is felfedezték a zebrahús ízvilágát, egyes európai és amerikai éttermek is kínálnak zebrahúsból készült fogásokat.
A zebrahús íze
A zebrahús ízvilága hasonlít a marhahúséhoz, de sokkal összetettebb; érezhető benne a vadhús jellegzetes íze. Az állat által legelt fűfélék és szavannai növények adják a zebrahús különleges aromáját, mely kissé édeskés, mégis telt ízt kölcsönöz neki. Magyarországon a zebrasteak kilója bruttó 13 000 Ft körül van.
A hús közepesen puha, és viszonylag kevés zsírt tartalmaz, ezért elkészítésekor figyeljünk arra, hogy ne száradjon ki.
A zebrahús elkészítése
A zebrahúst különböző módon készíthetjük el, de az egyik legkedveltebb elkészítési módja a grillezés. Mivel a hús kevés zsírt tartalmaz, érdemes gyors sütési módszerekkel dolgozni, hogy megóvjuk a kiszáradástól. Finom pörkölt is készülhet belőle.
Fontos azonban tudni, hogy a zebra tartása és vágása szigorú szabályokhoz kötött. Ha zebrahúst szeretnénk fogyasztani, bizonyosodjunk meg arról, hogy a beszerzett hús legális forrásból származik és megfelelő állategészségügyi ellenőrzéseken ment keresztül.
Forrás: termeszeti.hu
Indexkép: Shutterstock