Sokan megszokásból hámozzák meg a gyümölcsöket és zöldségeket, pedig ezzel értékes tápanyagoktól fosztják meg magukat. Kutatások bizonyítják, hogy a héj gyakran több vitamint és antioxidánst tartalmaz, mint maga a gyümölcshús. Íme néhány olyan élelmiszer, amelyet érdemes héjastul fogyasztani!

Miért ne hámozzunk meg mindent?

Egy friss tanulmány szerint például az alma, az őszibarack és a datolyaszilva héja több antioxidánst tartalmaz, mint a gyümölcs húsa. A gránátalma héja is kiemelkedően gazdag ezekben az anyagokban – igaz, ezt inkább szárítva, porítva és teaként fogyasztva érdemes beépíteni az étrendbe.

A héjak fogyasztása nemcsak egészséges, hanem csökkenti az élelmiszer-pazarlást is. A gyümölcsök és zöldségek színében található pigmentek utalnak az antioxidáns-tartalomra, ezért a sötétebb héjú termések különösen értékesek lehetnek.

Ezeket a héjakat ne dobd ki!

Alma

Jó, ha tudod: az almának a héja a legnagyobb tápanyagtartalmú része! Tele van K-, A- és C-vitaminnal, emellett oldható és oldhatatlan rostokban is gazdag. Ráadásul kvercetint is tartalmaz, ami egy erős antioxidáns. Akár nyersen, akár sütve vagy főzve is érdemes fogyasztani.

alma

Az almának a héja a legnagyobb tápanyagtartalmú része – fotó: Shutterstock

Répa

A sárgarépa héja a fenolos savak 54%-át tartalmazza, ami antioxidánsként működik. Emellett több K- és C-vitamint rejt, mint a belseje. Elég alaposan megmosni, és máris fogyasztható. Ha izgalmasabbá tennéd, próbáld ki chipsként: vékony csíkokra vágva süsd meg légkeveréses sütőben!

Citrusfélék – csak óvatosan!

A narancs, a citrom és a lime héja rengeteg C-vitamint tartalmaz, valamint heszperidint, amely segíthet a vércukorszint szabályozásában és csökkentheti a gyulladást. Egy kutatás szerint azoknál, akik rendszeresen fogyasztják a citrusfélék héját, 34%-kal kisebb az esély a laphámsejtes bőrrák kialakulására. Más tanulmányok szerint emellett a citrusfélék héja az idősebb felnőttek kognitív funkcióit is javíthatja.

Figyelem! A bolti citrusok héját gyakran kezelik vegyszerekkel, ezért mindig ellenőrizzük a csomagoláson, hogy fogyasztható-e a héj. Ha biztosra akarunk menni, válasszunk biotermékeket!

Padlizsán

A sötétlila héj tele van nasuninnal, ami védi a sejtmembránokat és csökkenti a gyulladást s az LDL-koleszterint. Ha vékony szeletekre vágjuk, megfűszerezzük meg és ropogósra sütjük, egészséges rágcsálnivaló készíthető belőle.

Kivi

Kevesen tudják, de a kivi héja ehető, sőt kétszer annyi rostot és több E-vitamint tartalmaz, mint a belseje. Ha zavar a szőrös textúrája, próbáld ki a sárga kivifajtát, amelynek simább a héja.

kivi

A kivi héja is ehető – fotó: Shutterstock

Mangó

A mangóhéj nemcsak C-vitaminban és rostokban gazdag, hanem segíthet a zsírlerakódás csökkentésében is. Bár kicsit keserű lehet, ha édes mangóhússal együtt wokban sütjük meg, az ízek kellemesen kiegyensúlyozzák egymást.

Burgonya

A burgonya héja igazi tápanyagbomba: sok C-vitamint, vasat, káliumot és B-vitaminokat tartalmaz. A rosttartalmának fele a héjában található, ezért érdemes héjastul megsütni vagy főzni.

Mikor ne együk meg a héjat?

Nem minden gyümölcs és zöldség héja ehető vagy biztonságos. Kerüld a sárgadinnye, avokádó és ananász héját, mert emészthetetlen és túl kemény. A hagyma és fokhagyma héja sem fogyasztásra való, de például alaplé készítéséhez felhasználható.

A Nébih szerint – a fent említettek kivételével – a megfelelő termesztésből származó gyümölcsök és zöldségek héja biztonságosan fogyasztható, de a citrusfélék esetében mindig ellenőrizzük a feliratozást!

Forrás: hvg.hu

Indexkép: Shutterstock