Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a gazdaság és a társadalmi jólét szempontjából is kiemelt jelentőségű – hangsúlyozta Tállai András, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének oklevélátadó ünnepségén.

Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy az élelmiszeripar területei, beleértve a termelési folyamatok optimalizálását, az új technológiák alkalmazását és a termékfejlesztést, egyre nagyobb szerepet kapnak a fenntartható gazdálkodásban. Az éghajlatváltozás, a precíziós mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozási eljárások fejlesztése olyan területek, ahol a MATE végzősei meghatározó szerepet tölthetnek be – áll az agrártárca közleményében.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének oklevélátadó ünnepsége

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének oklevélátadó ünnepsége – Fotó: Agrárminisztérium/Pelsőczy Csaba

Tállai András méltatta a MATE és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködését, amely szakmai gyakorlati lehetőséget biztosított a hallgatóknak. Kiemelte, hogy a Nébih laboratóriumaiban és szakterületein szerzett tapasztalatok hozzájárulnak a frissen végzett hallgatók jövőbeni sikereihez.

Felhívta a figyelmet a közérdekű pályák fontosságára is, hangsúlyozva, hogy a szabályozási és hatósági munkákban szintén szükség van a fiatal szakemberek tudására. Az élelmiszerbiztonság és a fogyasztók védelme kulcskérdés, amelyben a precíz és elhivatott munka meghatározó szerepet játszik – írja közleményében az Agrárminisztérium.

Indexkép: Agrárminisztérium/Pelsőczy Csaba